Зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова представи „Коледен фестивал 2017“. Тази година той идва с мотото „Сподели любов, сподели добро“. На официална пресконференция днес присъстваха и директори и представители на културните институти.

„Започва най-приятният и най-красивият  месец – декември. Да си пожелаем всеки да има в дома си много подаръци и положителни емоции! Това е и нашата идея с коледната програма, която сме сътворили с всички културни институти заедно, без изключения“, каза зам.- кметът Христина Шопова и призова за минута мълчание в памет на дългогодишен художествен ръководител и диригент на Представителния китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци” Георги Щерев Стоянов.

„Коледен фестивал 2017“ в Благоевград ще започне на 5 декември.

„По традиция, за 6-а поредна година, Благоевград запалва коледните си светлини много бляскаво, интересно, оригинално. Всяка година сме в огромни затруднения как да дойде Дядо Коледа. Надявам се да зарадваме децата на Благоевград с атрактивно пристигане на Дядо Коледа. Традиционното шествие тръгва от Съдебна палата от 18.15 часа, предвождано от мажоретки и Духов оркестър, за да стигне на пл. „Георги Измирлиев““, каза още заместник-кметът Христина Шопова.  Тя посочи, че тази година Работилницата на Дядо Коледа ще бъде открита и ще се помещава в уютното пространството на Градска художествена галерия, като винаги се търси вариант за ново пространство, за да се намери най- доброто. „Отново ще има и инициативата, която се наложи и децата я искат и очакват с нетърпение – „Часът на приказния разказвач“. Всяка вечер, между 11 и 15 декември, фоайето на Община Благоевград ще се разказват приказки, с характерните чай и бисквитки. Нашите привърженици се увеличават с всяка изминала година, което ни показва, че сме на прав път и това, което правим достига пряко до хората, защото създавайки тази детска публика, тя ни става последовател“, допълни Христина Шопова.

Началото на приказките ще постави Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“. На 12 декември, футболистът Светослав Дяков ще чете приказка с най- малките. 13 декември е Васко Кръпката, 14 декември- Общински куклен театър, а на 15 декември по традиция кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще прочете приказка.

„За първи път в Благоевград ще има представление за бебета. На 12 декември в Младежки дом от 11.00 и 16.30 часа и най- малките зрители ще станат част от нашата културна програма“, каза зам.- кметът Шопова, като подчерта, че практиката показва, че това е изключително успешна инициатива. Постановката се казва „Ту тук, ту там“ и е за деца от 0 до 4 години и техните родители, издаде директорът на Общински куклен театър Марина Кунгелова.

Сред останалите изненади в пъстрия Коледен фестивал са Коледния концерт на Биг Бенд- Благоевград, голям концерт на почетния  гражданин на Благоевград Мая Нешкова в зала „Яворов“, Обща коледна изложба в залите на Градска художествена галерия,Коледа в библиотеката, Коледен концерт на Камерна опера в Градска художествена галерия. На 19 декември пък ще бъдат отличени най- добрите спортисти на Благоевград на официална церемония „Спортист на годината“. Детски коледен панаир , съвместно с Фондацията на Станка Желева „Изи Арт“ , Коледен концерт на Ансамбъл „Пирин“ и Ансамбъл „Тракия“ , Благотворителен базар са само част от богатата програма в Коледен фестивал „Сподели любов, сподели добро“.