Местният парламент в Сапарева баня прие общия устройствен план на общината

Документът включва изграждане на две нови ски писти и преотреждане на земеделски земи за строителство

 

Общият устройствен план на община Сапарева баня прие местният парламент на ноемврийското си заседание. Той е изработен от „БУЛПЛАН” ООД по решение на Общинския съвет от 30 април 2013 г. Определя изискванията и ограниченията при устройствено планиране на територията на общината. Главната цел на Общия устройствен план на общината е да създаде териториална планова основа за нейното дългосрочно устойчиво устройствено развитие в съответствие с целите на социално-икономическото й развитие и със специфичните местни природни, културно-исторически, туристически и други ресурси. Планът обхваща територията на общината, без частите й, попадащи в границите на Национален парк „Рила”. Има прогнозен период на действие 20 години.

Планът включва изграждането на две нови ски писти в общината. Освен това дава възможност за преотреждане на земеделски земи около Сапарева баня и селата за строителство. В района на границата с НП „Рила” е предвидена буферна зона.

Планът бе приет единодушно от общинските съветници, след обществено обсъждане, състояло се на 31 юли т. г.

„Общият устройствен план е най-важният документ на общината, определящ развитието й за следващите години. Сред предимствата е това, че се въвежда система за видеонаблюдение, с което хората ще имат възможността да получат интересуващата ги информация  по интернет. Всеки ще може да влезе в сайта и да види в коя зона попада имотът му. След Столичната голяма община ние сме втората община, която въвежда система за видеонаблюдение”, коментира кметът Калин Гелев.