Изложба в памет на художника Андрей Севдин показват в галерия „Околийска къща” в Дупница

Катя Йоцова

Сред първите посетители бяха д-р Мария Мутафчиева и съпругът й Михаил, актьорът Иван Божков, цигуларката Мариана Христова, учителката по английски Елена Ракиджийска и др.

Уредникът на галерия „Околийска къща” Катя Йоцова подреди на Андреевден изложба в памет на големия дупнишки художник Андрей Севдин. В галерията могат да бъдат видени повече от 50 картини на забележителния творец, голяма част от които непоказвани.

Андрей Севдин

Официално откриване нямаше, изложбата бе открита още от сутринта на празничния ден и всеки, който иска, може да дойде и да си спомни за Андрей чрез неговите картини, уточни Йоцова.

Десетки посетиха изложбата на Андреевден. Между първите бяха д-р Мария Мутафчиева и съпругът й Михаил, актьорът Иван Божков, цигуларката Мариана Христова, учителката по английски Елена Ракиджийска, графичният дизайнер Марина Янкова, историкът Костадин Стефанов и др. Катя Йоцова почерпи гостите с вкусна пита. Тя посочи, че в експозицията са включени 53 картини и една дървопластика. 15 от тях се показват за първи път. Изложбата включва два автопортрета от цикъла „Любов”, творби – закачки към картините на Клод Моне „Закуска на тревата”, на Леонардо да Винчи Quo vadis, към Дон Кихот и Санчо Панса и т.н.

Дървопластиката

На преден план са един автопортрет от изложбата на Севдин – „Монолози”, плюс „Икар” и „Икар не е умрял”, която не е представяна досега и е в четирите възрасти на митичния герой. „Направила съм го, защото той се идентифицираше с Икар, т.е. „да докоснем недосегаемото”, поясни Катя Йоцова. Отляво е „Саломе”, а от другата страна – приказни сюжети – „Слънчевите момичета”, „Змеят”, който искал да му дават по една девица. Открая е картина с рунически знаци – руни за любов заедно със сюжети от митологията на древна Гърция с кентавър и кентавърка, каза Йоцова.
Изложена е и фантастичната гора, но художникът е добавил по-късно фигури в нея. Включени са и картините на художника „Нестинарки”, „Трите мойри”, „Рибарят и златната рибка” – с трите желания и много др.

Изложбата ще остане експонирана в галерията до средата на м. декември.