Лиляна Павлова: Напълно готови сме за европредседателството, целта ни е България да бъде медиатор, инициатор и балансьор

Министър Лиляна Павлова

 

„Напълно готови сме за европредседателството – целта ни е България да бъде медиатор, инициатор и балансьор“. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Напълно готови сме и то не само с организационно-логистичната част, много е важно, че сме готови с политическите ангажименти и е много важно да кажем, че сме готови с експертно-аналитичната част. Тя е много съществен елемент от подготовката, която проведохме. Поемайки председателството на Съвета, ние поемаме и 300 спомагателни органи на Съвета, комисии, различни групи, които председателстваме във всички сфери и области в секторните политики, които имаме в общоевропейски контекст и дневен ред“, каза Павлова. По думите й България трябва да е медиатор, инициатор и балансьор през 6-те месеца на председателство.

„Това е голямото предизвикателство. Това е важна цел, с която трябва да успеем“, каза тя. Министър Павлова допълни, че България си е поставила амбициозната цел да зададе дневния ред.

„Тук мога да кажа, че първият успех вече е факт. Успяхме с усилията на министър-председателя Бойко Борисов, на целия екип на Министерски съвет и на нашите народни представители да защитим темата за Западните Балкани и включването на европейската перспектива за тях високо в общоевропейски дневен ред“, заяви Павлова.