Северна Корея: Доналд Тръмп си играе с огъня, САЩ си просят ядрена война!

Режимът на Ким Чен Ун извърши поредното си ракетно изпитание през изминалата седмица

 Съветник на Тръмп алармира: Нараства рискът от война!

 

Американският президент Доналд Тръмп и неговата администрация „просят за ядрена война“. Това се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, предаде „Дейли Сабах“.

Позицията е разпространена на фона на 5-дневно военно учение с участието на 12 000 американски военнослужещи и неназован брой южнокорейски такива.

Външното ведомство на Пхенян посочи, че Тръмп представлява риск за световния мир, защото играе хазартно по отношение на ядрения въпрос. В Северна Корея бяха проведени масови тържества дни след изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета.

По-рано през тази седмица режимът на Ким Чен Ун извърши поредното си ракетно изпитание, след което от Вашингтон заплашиха страната с унищожаване. Напрежението на Корейския полуостров остава високо.

Съветник на Доналд Тръмп пък заяви, че рискът от война със Северна Корея нараства с всеки ден, но добави, че въоръженият конфликт не е единственото решение, предаде Би Би Си.

Хърбърт Макмастър, съветник по националната сигурност на американския президент, каза, че „това е надпревара и не е останало много време“. Коментарът му е направен дни, след като режимът в Пхенян изстреля междуконтиненталната балистична ракета.

Съветникът на Доналд Тръмп отправи призив към Китай да наложи ембарго за Северна Корея по отношение на петрола и горивото, за да удари по ядрените и ракетни амбиции на Пхенян. „Не можеш да изстреляш ракета, ако нямаш гориво“, заяви Макмастър.

Напрежението на Корейския полуостров не стихва – въпреки опитите на международната общност да потуши искрите. Съединените американски щати и Северна Корея си отправиха взаимни заплахи за ядрено унищожение.