Съвети каква риба да купуваме за Никулден! Прясната риба се познава по бистрите и изпъкнали очи, хрилете са розови

 

От природозащитната организация WWF изготвиха наръчник за избор на риба. В него са събрани основните видове, които българите консумират, има информация за състоянието на запасите и по какъв начин те се отразяват на околната среда. „Направили сме го на принципа на светофара, т.е. зелен цвят – препоръчваме, червен – по-скоро избягвайте, жълт – премислете. Има и допълнителен син цвят, който означава, че съответният продукт се предлага със сертификат и ние съветваме хората да търсят посочените сертификати“, поясни Калина Бояджиева.

Така например ципурата е с жълт цвят, ако е отгледана в аквакултура, и в червен цвят, ако е ловена с дънни тралове. Паламудът също е с жълта и червена точка, като това отново зависи от начина на улов, който би трябвало да бъде задължително упоменат на етикета. Калканът е строго червен – причината е, че по време на улова попадат и други видове, особено голям е проблемът с морските бозайници. Също така самият вид е силно намалял, което е притеснително.

„В момента най-популярната риба за Никулден – шаранът се продава между 5 и 6 лева за килограм. Иначе най-лесно прясната риба можем да познаем по външни белези: очите са изпъкнали, бистри, хрилете – розов, червен цвят, прилепнали люспи към мускулатурата, както и перки; слузта е прозрачна и не е голямо количество. При отваряне на вътрешността на рибата – коремната кухина е със седефен блясък и вътрешните органи са с характерната за рибата миризма”, уточнява Галя Викьова от БАБХ.

Сред най-честите измами на търговците е да предлагат замразена риба като прясна. За да не подвеждат потребителите, задължително трябва да изписват дата на размразяване. Тази година и търговците, и рибарите отчитат дефицит на някои видове черноморска риба. Затова и цените на българската риба са по-високи тази година.