Боряна Карпузова пя за хората с увреждания в Банско, кметът Икономов: Обществото ви дължи много

 

Заведенията за социални услуги организираха благотворителен базар в подкрепа на малката Мартина от Банско

Лазар Дурчов с грамота, наема на работа лица в неравностойно положение

 

С празничен концерт Банско почете хората в неравностойно положение.

Самодейните състави към читалище „Димитър Благоев” – Добринище и гост-изпълнителката Боряна Карпузова създадоха истински празник в препълнения салон на читалище „Никола Вапцаров”. Гости на събитието бяха кметът на общината Георги Икономов и актьорът Калин Сърменов. В своя поздрав към присъстващите градоначалникът изтъкна важността от обществен диалог за проблемите на хората с увреждания, както и нуждата ударението да бъде върху човека, неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. „Въпреки че с усилията си държавни и неправителствени организации бавно, но необратимо променят негостоприемната социална среда, обществото ни все още дължи много на хората с увреждания. Дължим подкрепа и на родителите на деца с увреждания, решили да дадат на тези деца шанса да растат в семейна среда. Поздравявам всички социални работници за самоотвержения им труд. Пожелавам им здраве, силен дух и вяра в мисията, която изпълняват” заяви от сцената Икономов.

По време на събитието бяха връчени грамоти за принос към хората с увреждания в четири категории. За социален партньор на 2017 г. бяха обявени училищата НУ „Св. Паисий Хилендарски” и СУ „Неофит Рилски”, ОДЗ „Здравец” и Сдружение „Избор”. За работодател на 2017 г. бе отличен ресторантьорът Лазар Дурчов, който успешно наема лица в неравностойно положение. За дарител на 2017 г. бе обявена неправителствената организация Sunflower, създадена от постоянно живеещи в Банско английски граждани. Тази общност постоянно подкрепя хората в неравностойно положение, като в момента с техни средства се оборудва зала в Дневен център „Здравец” – гр. Банско.

Във фоайето на читалището заведенията за социални услуги организираха благотворителен базар. Изделия, изработени от лицата, потребители на социални услуги, се продаваха от тях самите в подкрепа на малката Мартина от Банско.