Толстолоб от 3 лв. е най-евтината риба в Самоков, Мая Шаклева: Клиентите пазаруват според джоба си, цените са същите

Търговци се оплакаха от нелоялна конкуренция: На ул. „Преспа“ рибата се продава на самия тротоар

 

Без опашки и на старите цени от миналата година върви търговията с рибата за Никулден в Самоков, показа репортерска проверка на в. „Вяра”. Опашки пред магазините няма, а и българинът е свикнал да пазарува в последния момент. Най-търсени на пазара са скумрия и пресен шаран, който струва 5,50 лв.

Най-скъпите рибни продукти на самоковския пазар са лаврак и ципура, но те не са сред най-продаваните. „Поверието е такова, че трябва да се яде шаран. Като разбрах, че е карнобатски, веднага си купих, той е най-вкусният. Купих го за 5,50 лв., много е вкусен”, заяви самоковецът Бакалов. Заради тънкия джоб на българина за повечето хора рибата е започнала да се превръща в деликатес, коментират търговците на самоковския пазар.

„Купува се рядко, и то предимно около празниците“, коментират търговците. По думите им те разполагали с всички необходими изисквания, за да предлагат прясна риба. Има за всеки джоб и предпочитания, казаха още търговците. Най-лесно прясната риба можем да познаем по външни белези.
“Очите са изпъкнали, бистри. Хрилете – розов, червен цвят, прилепнали люспи към мускулатурата, както и перки. Слузта е прозрачна и не е голямо количество. При отваряне на вътрешността на рибата – коремната кухина е със седефен блясък и вътрешните органи са с характерната за рибата миризма”, уточнява търговеца Йордан Тошев. „Има разнообразие тази година – шаран, толстолоб, бял амур, пъстърва, таранка, както всяка година. Пазарът е горе-долу добре. Рибата е българска, предлагаме карнобатски шаран, цената му е 5,50, а пъстървата е от Калофер – 7,50 лв. за килограм. Най-евтин е толстолобът, предлагаме го на 3 лв. Най-търсен остава пресният шаран, който е традиционен за Никулден. В сравнение с миналата година пазарът е почти същият. Клиентите ни пазаруват според джоба си”, коментира търговката Мая Шаклева от Самоков. Търговците обаче предупреждават да не се чака последният момент. Управители на  рибни магазини в Самоков се жалваха пък пред екип на „Вяра“ от  нелоялна конкуренция в района на центъра -зеленчуковия пазар и по цялата дължина на от ул. „Преспа“ в кв. „Самоково. “Рибата се продава  на самите улици, така и в нерегламентирани от закона обекти, част от които са разположени и по тротоарите. Според нас предлаганите от тях рибни стоки по никакъв начин не отговарят на изискванията за търговия с хранителни стоки и съхранението им, не е ясен произхода и качеството им. Извършващата се по този начин търговия не отговаря на нормативните изисквания на Закона.“ –споделиха управители на търговски обекти пожелали анонимност и допълват: „От Българската агенция за безопасност на храните ежедневно проверяват обектите ни , в които се предлага риба и рибни продукти. Следят за регистрацията на обектите, за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, за спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство в областта на храните. Въпросът ни е уличните търговци, които предлагат рибата и рибните продукти на открито имат ли това право?“