Със заря и огнени ефекти кметът д-р Атанас Камбитов и малкият ангел Владислава запалиха светлините в Благоевград, Елена Генова изпя „Алелуя“

Дядо Коледа пристигна с мотор, деца пускат писмата си с желания в специална кутия под елхата

 

Кметът д-р Атанас Камбитов и децата на Благоевград символично запалиха коледните светлини в града на красиво тържество.

Благоевград засия в хиляди разнообразни цветове, които донесоха коледния дух. На площад „Георги Измирлиев“ кметът д-р Камбитов приветства жители и гости на града. „Благодаря ви, че сте тук! По стара традиция вече 7-а година заедно палим коледните светлини. Тази година мотото е „Сподели любов, сподели добро…“.

Нека го направим, за да се почувстваме по-добре! Пожелавам на всички весели коледни и новогодишни празници“, каза кметът д-р Атанас Камбитов. Той бе придружен от красивия малък ангел Владислава.
И тази година Дядо Коледа пристигна по нетрадиционен начин – не с шейна, а изненадващо се появи на мотор и зарадва всички, които с трепет го очакваха. Белобрадият старец стигна до сцената, придружен от Снежанка и джуджетата. От небето заваляха безброй блещукащи снежинки, които обгърнаха центъра на града с магия и вълшебство.


Началото на празничната програма започна с приказно шествие, предвождано от Детски духов оркестър и мажоретен състав „Бижу”. Парадът тръгна от Съдебната палата, премина по централната улица в Благоевград и стигна до сцената на площад „Г. Измирлиев”, където бе посрещнат от Биг бенд-Благоевград. Началото поставиха София Арабаджиева и вокално студио „Фа Диез“, под ръководството на Христина Палева, които изпълниха песента „Една звезда“.
Участие взеха още Детска вокална група „Смехоранчета“ и малките грации от балетна школа „Кроазе“ към ЦЛТРДБ, Георги Ганев и Венцислава Бормалийска, децата от Музикалното училище „Престо“ и Петя и Боян.
Финалния щрих постави Елена Генова с коледната молба в песен „Алелуя“. След незабравимото изпълнение започна обратното броене.
По традиция небето над Благоевград бе осветено от заря, а непосредствено преди това жителите и гостите бяха изненадани с огнени букви „Весели празници“, поставени от двете страни на сцената.
Коледните изненади продължават с много занимания за малки и пораснали деца, организирани от община Благоевград. След великолепното начало на Коледен фестивал „Сподели любов, сподели добро“ програмата ще продължи с любими инициативи като „Часът на приказния разказвач“, „Работилница на Дядо Коледа“, Детски коледен панаир и редица концерти на институтите в Благоевград.

Същевременно за пета поредна година децата на Благоевград имат възможност да споделят своите желания и мечтани подаръци с Дядо Коледа, пускайки писмата си в специална кутия, поставена под елхата на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.
Инициативата на община Благоевград, която се превърна в традиция, има за цел да насърчи въображението на малките жители и да ги зарадва, сбъдвайки желания.
И тази година освен писма в кутията малчуганите могат да пускат и свои рисунки.
След края на инициативата специално назначена комисия ще отвори писмата и ще отсее най-оригиналните от тях. Избраните единодушно от журито писма ще бъдат предоставени на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, който ще сбъдне съкровени детски желания.
В самите писма или на рисунките следва да бъде посочен адрес и телефон за връзка с родителите.
Практиката показва, че освен материални подаръци децата на Благоевград молят Дядо Коледа в писмата си за мир, любов и разбирателство сред хората.