ЕК предупреди: Срокът за преговори с Лондон изтича в неделя и няма да бъде удължаван

 Юнкер се притеснява, че правителството на Мей може да падне следващата седмица

 

Европейската комисия предупреди, че в полунощ в неделя изтича срокът за преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Говорител на институцията уточни, че твърденията за възможно удължаване на този срок са “погрешни”.
Говорителят отбеляза, че ЕК е готова да приеме отново в Брюксел британския премиер Тереза Мей в рамките на този срок, включително в неделя.

Комисията уточни, че от следващия понеделник започва същинската работа по подготовката на заседанието на Европейския съвет в края на другата седмица.
На това заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС се очаква да бъде решено дали да се премине към втората фаза на преговорите – за бъдещите отношения с Лондон. Това може да стане само при отчитането на “достатъчен напредък” в преговорите досега. През октомври ЕК обяви, че преговорите са в задънена улица.
Не разполагаме с безкрайно много време, всеки изгубен ден прави нещата по-трудни.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е роден оптимист, това винаги му е било от полза в политическата му кариера, но в този случай са необходими двама, заяви говорителят. По-рано тази седмица Юнкер прие Мей, но след разговора им, продължил над четири часа, двамата се разделиха без постигнато съгласие.

Причина за пропадане на споразумението стана проблемът за границата между Северна Ирландия (чест от Обединеното кралство) и Република Ирландия.

По-рано в четвъртък вестник „Телеграф“ писа, че Юнкер ще удължи до срещата на върха на ЕС идния четвъртък срока, който даде на Мей да намери решение на спора за границата с Ирландия. Именно тази информация бе опровергана от говорителя на комисията.

Британският вестник твърди освен това, че председателят на Европейската комисия се опасява, че правителството на британската министър-председателка Тереза Мей може да падне идната седмица, ако няма споразумение с ЕС в преговорите за Брекзит.

Депутати от Консервативната партия на Мей са я предупредили, че правителството може да падне до седмици, ако тя се върне от Брюксел без споразумение за започване на преговори за търговските отношения с ЕС.

Ирландският премиер Лио Варадкар каза, че Мей се надява да предложи днес нов вариант на проекта за споразумение за границата с Ирландия.

Ако обаче не се преодолее безизходицата по въпроса за границата, евентуални кандидати за поста на Мей, сред които са Борис Джонсън, Майкъл Гоув и Дейвид Дейвис, ще са в готовност в случай на преврат.

Усещането за хаос около министър-председателката се засили след признанието на министъра на финансите Филип Хамънд, че в правителството все още няма съгласие за окончателния вид на Брекзит и че Тереза Мей се опитва да насочи Великобритания към “мек вариант” на Брекзит.

 

СНИМКА: Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в началото на срещата им в понеделник в Брюксел