Пожарникари и доброволци гасиха пожари в двора на в дупнишкото СУ „Св. Паисий Хилендарски“ по повод Международния ден на доброволеца

За Международния ден на доброволеца пред учениците от V до XII клас бяха направени демонстрации по пожарна безопасност от служителите на РСПБЗН – Дупница и доброволци. Мероприятието започна с евакуация, след която в двора на училището пожарникари, доброволци и ученици гасиха огън с различни видове пожарогасители. Бяха показани противопожарен автомобил, маркучи (шлангове), различни видове струйници; дихателни апарати и бутилки; комплект инструменти за рязане; мотопомпи; спасителна, химическа, газодимозащитна, медицинска и инженерна техника.

Демонстрациите предизвикаха бурен интерес и завършиха с аплодисменти. Учениците разбраха за отговорната и хуманна професия на пожарникарите и за мисията на доброволците, които са там, където е бедата и където има нужда от превенция.
Заснет бе видеоматериал, който ще участва в конкурса „Доброволец на 2017 г.“ по инициатива на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно Национална асоциация на доброволците в Република България. Резултатите за най-атрактивно видео ще бъдат оповестени до 15.01.2018 г.

За първи път по инициатива на ООН през 1985 година световната организация приканва правителствени и неправителствени организации във всички страни да изкажат уважение и благодарност към доброволците и да дадат голяма гласност на дейността им.