Протест срещу ниските заплати блокира Боровец навръх откриването на новия сезон, Екатерина Василева: Не искаме да сме роби и да се скитаме по чуждите държави

 

Самоковци се стягат на протест срещу ниските възнаграждения в курорта. Бумът на недоволството е планиран за 16 декември (събота), когато ще бъден даден официалният старт на новия зимен сезон. Организатори са тримата млади самоковци – Екатерина Василева, Ивелина Ковачева и Иван Дойчинов. Исканията на инициаторите на протеста е да се получава адекватно заплащане за съответната длъжност, да има регламентирани почивки, допълнителният труд да се заплаща, да има нормални осигуровки. Те се надигат срещу работодателския произвол в деня на първия трансфер – 16 декември, за да изкажат своето недоволство, да чуят мнението на работодателите по темата и да се получи необходимата обратна връзка.

Чрез социалната мрежа Екатерина Василева е популяризирала намеренията за протеста. Ето какво се съобщава: “Протест Боровец – Самоков, срещу ниските заплати… Ние работниците, в курорта Боровец, сме решени да блокираме в деня на първия трансфер. Искаме нормални заплати, защото не сме роби, не желаем да работим за благото на шепа работодатели. Искаме, както се изисква от нас, така и да се получава адекватно заплащане, за безумните изисквания.
Искаме, да има регламентирани почивки. Искаме да бъдем осигурявани както трябва. Ние не искаме да бъдем черни роби, в нашата си родина. Ние не искаме да бягаме и да се скитаме из други държави. Искаме тук, но не и когато цените на всичко се вдигат непрестанно, а заплатите не мърдат.
Затова заставаме срещу работодателския произвол. Ако не искате да се гаврят с личността ви, защото живота е един и често има навика да минава бързо, начина е един, всички обединени, заедно.“

Желанието на организаторите на протеста е повече хора да вземат отношение по темата с ниските възнаграждения и да излязат на организирания протест.

Екатерина Василева не пожела да коментира подробности пред „Вяра“. Не стана ясно дали е уведомен кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, и дали е дал разрешение  да се проведе ли  протестът. Към днешна дата в местното РПУ не е постъпвала информация  за протестни намерения.