Нанков: В Хитрино държавата направи повече от предписаното

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Хитрино

Девет семейства от пострадалото преди година от взрив на газ пропан-бутан село ще зимуват в нови домове

 

В Хитрино държавата направи повече от това, което има разписано като закони и морални правила. Това каза пред журналисти регионалният министър Николай Нанков. При посещението си той беше придружен от председателя на Камарата на строителите в България (КСБ) Николай Станков, областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и кмета на Шумен Любомир Христов.

Нанков изказа благодарност към камарата, която изгражда десет нови къщи в селото за хора, които са загубили домовете си. Девет от сградите вече са почти готови и собствениците им ще посрещнат зимата в нови домове.

С публичен ресурс се възстановяват още 13 къщи. Седем от финансираните от социалния фонд нови жилища са на етап груб строеж, строителството на още три е започнало. Собствениците на други три нямат документи и затова изграждането им се забавя. Вещно-правни процедури са причина за забавянето на възстановителните дейности по някои от разрушените или пострадали жилищни сгради.

“В момента не могат да се определят точни срокове, но ако времето позволи, ще се работи и през зимния сезон”, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

“В дните след трагедията цяла България се обедини, за да помогне на пострадалите в Хитрино. Сред обществото не трябва да остава горчив привкус, че има субективно разпределение на средствата за подпомагане на пострадалите”, каза пред медии министър Нанков и добави, че кметът на Хитрино е декларирал, че никой не е получил по-малко от предвидените от Обществения съвет средства. Ще бъде направен пълен отчет на разходите. „Първата грижа и отговорност на държавата е публичната инфраструктура, а в Хитрино държавата осигури финансов ресурс не само за еднократни помощи, но и за въстановяване на щетите по частните собствености, визирам къщи и други постройки, без стопански такива, отделно от това държавата доста адекватно, още в дните след трагедията, освен осигурявайки финасовия ресурс, знаете – 5-те милиона лева, осигури кандидатстване по европейски фондове и община Хитрино разработва проекти. Отделно държавата осигури възстановяване веднага на публичната инфраструктура – държавна соственост“, заяви министър Нанков. Той посочи за пример и държавната помощ за община Хитрино, за няколко ключови обекта, свързани с пътната и водната инфраструктура, като рехабилитацията на 9-километровата отсечка от третокласния път Тимарево-Струйно.

„През цялата 2017 г. държавата, и с финансов ресурс, и с възможността, която осигури на общината да кандидатства за евросредства, направи немалко. Винаги може и повече, но държавата ще си влезе в ролята и когато говорим за разходване на публичен ресурс, това, което се убеждавам и уверявам от ръководството на общината, е, че ресурсът наистина се разходва целесъобразно“, коментира министър Нанков. Той посочи, че не трябва събития като трагедията отпреди 1 година в Хитрино да разединяват хората.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков бе на посещение в село Хитрино по повод навършването на една година от експлозията на цистерни с газ пропан-бутан в населеното място, при която 7 души загинаха, а 29 бяха ранени.