Екоминистърът Нено Димов: Колите до пистата в Банско пречат повече на природата, няма да допусна строителството на нищо друго, освен на ски съоръжения

 

  • Министрите Ангелкова и Кралев: Подкрепяме втори лифт под Тордорка
  • Граждани на Банско излизат на пореден протест, блокират пътя за Симитли на 13 декември

 

Идеята за изграждане на втори лифт в Банско става все по-реална. След кръгла маса, на която представители на властта и неправителствени организации обсъждаха бъдещето на ски зоната в планинския курорт, екоминистърът Нено Димов заяви, че туристите не трябва да се редят на опашка за лифт, но и че няма да допусне строителството на друго освен ски съоръжения. Министърът на спорта Красен Кралев пък посочи, че трябва да се мисли в посока увеличение на ски пистите и лифтовете у нас. Въпреки бойкота на екоорганизации и заканите им за протести, държавата се кани да даде окончателно зелена светлина за появата на втори лифт в Банско.

След поредното обсъждане за съдбата на ски зоната в Пирин екоминистърът Нено Димов посочи, че няма да е възможно друго строителство освен това на ски съоръжения. “Ясно е, че ние трябва да постигнем такова управление на Банско, че да няма опашки на лифтовете. Извозването с автомобили до ски пистите е много по-увреждащо за околната среда, отколкото това с лифта. Никакво строителство обаче няма да има извън технически съоръжения и ски съоръжения.” допълни Димов. “Спортът винаги е стоял зад тази идея – няма алтернатива просто. Категорично трябва да продължим с изграждането на спортна инфраструктура за практикуване на зимните спортове”, поясни Кралев.

Екоактивисти от „За да остане природа в Бълагария” отказаха да се включат в преговорите за втори лифт в Банско. Опасенията на екозащитниците са, че лифтът ще се превърне в параван за сеч и разширяване на ски зоната за сметка на парка.
Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че министерството подкрепя изграждането на лифт в Банско. “В тази връзка и водени от разбирането, че трябва да има баланс на различните групи интереси. Още миналата година създадохме работна група за развитие на планинския туризъм”, посочи Ангелкова. “Ще продължим да работим в тази посока не само с необходимите законодателни промени, за да се улесни изграждането на такива спортно-технически съоръжения“, увери Ангелкова. Според нея това ще доведе и до привличането на по-голям инвеститорски интерес.
През последните 10 години е имало повече от 10 обсъждания на казуса. На 20 ноември стартира общественото обсъждане. По-сериозна заплаха за природата са автомобилите, заяви министър Нено Димов и подчерта, че сключената концесия през 2001 г. върху вече недействащ закон, трябва да бъде променена. По думите на Нено Димов, концесията е покана към инвеститорите, а Банско не е добър пример в това отношение. Какви са предложенията за промяна – границите на буферната зона не се променят. Възраженията на концесионера са свързани с приходите, а не с територията. Още през 2009 г. територията е извадена от Юнеско от защитената зона и добавена към буферната. В нея е допустимо строителството на писти, ски съоръжения и инфраструктура. В сряда проектите за промяна на плана за управление на парк „Пирин“ и ще бъдат разгледани от Министерския съвет. Очаква се новият закон за концесиите да влезе в сила през януари следващата година.

Същевременно протест на граждани от Пиринския край се организира на 13 декември от 18,30 часа на моста в Симитли на разклона на Банско. Сдружение „Бъдеще за община Банско“ организира протест срещу еколозите. „Те саботират развитието не само на зимния туризъм, но и изграждането на автомагистрала „Струма“. Тази атака срещу България прави така наречените „зелени“ обикновени родоотстъпници и предатели на националните каузи”, казват от сдружението.