Четирима души пострадаха при атентат в Ню Йорк

Сред ранените е и нападателят – 27-годишен узбек, който е задържан

 

Четирима души пострадаха при експлозия в района на автобусен терминал в Манхатън, Ню Йорк, в понеделник.

Кметът на града Бил де Бразио обяви по-късно, че става въпрос за терористична атака. Сред ранените е и самият нападател, който е носел бомбата – 27-годишният узбек Акайед Уллах, който е задържан, предаде „Франс прес”.

Първоначално бе съобщено само за един пострадал – Уллах, който привързал самоделно взривно устройство към тялото си. Той бе задържан след експлозията, отекнала в подлез към метрото под 42-ра улица, между Седмо и Осмо авеню, близо до „Таймс скуеър”, в 7,30 часа местно време.

Медиите разпространиха видеозапис от случилото се. На кадрите, които са с лошо качество, се вижда как човек лежи по гръб на земята, след като силният дим от взрива се разсейва.

Според местната полиция взривът вероятно е станал случайно и не е ясно какви са били намеренията на заподозрения. Лично шефът й Джеймс О’ Нийл потвърди самоличността на задържания.

Полицейски източник, цитиран от АП, каза, че Уллах живее в Бруклин и вероятно е от Бангладеш. Нападателят бил признал, че се е заклел във вярност на групировката “Ислямска държава”, съобщи още „Франс прес”.

Губернаторът на щата Андрю Куомо съобщи по-късно в понеделник, че движението на автобусите и на почти всички линии на метрото са възстановени. Полицейското присъствие в района обаче ще остане засилено. Автобусният терминал, който се намира близо до “Таймс скуеър”, е най-големият в САЩ. През него годишно минават над 65 млн. пътници.