Отсякоха 80 куб. иглолистна дървесина от 100-годишна гора край Говедарци, шефът на НП „Рила” Кирил Андонов: Сезирали сме прокуратурата, наши служители откриха мястото

Кирил Андонов

 

Самоковци питат: Играли ли са брадвите в подопечния район на помощник-лесничея инж. Иван Мирчев от Самоков?

21 иглолистни дървета бял бор са били отсечени преди дни незаконно на границата между НП „Рила” и ЮЗДП-Благоевград, съобщиха читатели на редакционните телефони. Официално контрабандният добив е бил разкрит от контролно звено на НП „Рила” в района на с. Говедарци в местността Вада. Сигналът за незаконната сеч е подаден от тях. Според неофициални източници незаконната сеч е извършена само на територията на парка, имало е и издадени протоколи, незасягало горите на ДГС. Според слухове служител на НП „Рила” – Самоков си е затварял очите пред нерегламентирана сеч в поверените територии, но те не са доказани и са предмет на евентуални проверки. “За да бъде прекратено това посегателство над природата, е нужна публичност и гражданска активност“, убедени са местните.  Според източници става въпрос за дървесината от около 80  кубика, изсечена от 100-годишната гора над самоковското село Говедарци. Това е поредна ударна сеч на вековните дървета в землището на селото. Горски инспектори официално съобщиха, че на подадения сигнал проверка на място е извършена съвместно от служители на НП „Рила”, ЮЗДП-Благоевград, РДГ-София,  както и от директори на местни териториални поделения. Дървесината е изсечена от неизвестни лица. Масовото изсичане на гори край Самоковско продължава с пълна сила. Говедарчанци са потресени и питат ще има ли наказани поне веднъж? Каква е ползата иначе от тези акции и проверки? По неофициална информация брадвите са играли в подопечния район на помощник-лесничея инж. Иван Мирчев – служител на Държавното горско стопанство (ДГС) – Самоков, както и в отдел на НП “Рила“ с отговорник Антон Попов – гл. специалист към парков участък НП „Рила“ – Говедарци, и Емил Богданов – началник на участъка, но официално това ще стане ясно след направена проверка. Потърсихме за коментар служители на НП „Рила“ – Самоков, но те отказаха да коментират случая. От пресцентъра на НП „Рила“ Стефан Кирилов заяви, че ще даде официална информация, след като въпросите бъдат изпратени в писмен вид, за да подготвят отговорите. Потърсихме за коментар директора на НП „Рила“ Кирил Андонов. Ето какво сподели той пред „Вяра“: „В момента се води производство по случая. Сезирали сме прокуратурата. Сечта е извършена на границата между НП „Рила” и ДГС. На място на проверката имаше комисия. Писали сме писмо до ЮЗДП-Благоевград, те са сезирали местното ДГС. В момента тече производство. Наши служители откриха на място незаконната сеч. Общо около 21 дървета са отсечени, но общата кубатура не мога да кажа колко е. Имаме подозрения за извършеното престъпление, но нека да изчакаме прокуратурата да си свърши работата. Не мога да коментирам нищо повече по случая”, каза Андонов.

Потърсихме информация и от ЮЗДП-Благоевград, свързахме се с експерта „Връзки с обществеността“ Снежана Паскалева. На отправените въпроси г-жа Паскалева заяви, че ще даде информация до края на работния ден. До редакционното приключване на броя не получихме такава.

Факт е, че 80 куб. м дървесина е вдигната от контрабандисти, образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 235 от НК. Местните се надяват, че прокуратурата ще си свърши работата.