Porsche намери, реставрира и показа най-старото 911 за първи път

След 3 години на реставрация музеят на Porsche постави на видно място поредното си бижу – най-старото 911, което компанията притежава. Автомобилът вече е напълно годен да излезе на пътя, но Porsche ще го изложат на показ в музея си за любителите на марката от 14 декември до 8 април. Червеният автомобил е произведен през 1964 година – един от първите на спортния модел 901. Точно 50 години по-късно Porsche намира този ценен автомобил, купува го и го връща в онази форма, в която е бил навремето.
Само няколко седмици след като започва производството им през есента на 64-та, купето се налага да бъде преименувано от рекламна гледна точка от 901 на 911.

Всички автомобили до този момент са брандирани като 901, но продадени като 911. И именно такова намери Porsche. А как стана това? Находката е открита през 2014-а от германски телевизионен екип. Журналистите намират два модела 911 от 60-те години на миналия век. След отправено запитване към музея на Porsche става ясно, че едната от двете коли е с шаси номер 300.057 – един от редките автомобили, създадени преди преименуването на модела. Музеят на Porsche решава да купи и двете коли на цена, дадена от независим експерт. Един от основните фактори за покупката пък е фактът, че и двата автомобила никога не са били реставрирани, което означава, че Porsche са можели да ги върнат в автентичния им вариант.
Отнема им три години усърдна работа. Двигателят, трансмисията и интериорът са поправени с части от самия автомобил, като това е бил и лайтмотивът на проекта – колкото е възможно по-малко компоненти да бъдат заменяни.