Стотици изпратиха в последния й път прегазената на пешеходна пътека Фатиме Колашова, кметът на Благоевград Ат. Камбитов: Изграждаме легнали полицаи на опасното кръстовище

Кметът на Белица Р. Ревански обяви 3-дневен траур, студенти излязоха на мирен протест срещу жертвите на пътя

Шофьорът на камиона убиец Илия Шопов от Черниче с обвинение, задържаха го за 72 ч

 

 

Стотици почернени изпратиха в последния й земен път 19-годишната Фатиме Колашова, която бе убита от камион на пешеходна пътека в Благоевград. Тя учеше първа година в ЮЗУ за медицинска сестра, това е била и най-голямата й мечта. На погребението на Фатиме дойдоха няколко автобуса нейни колеги, бивши съученици и учители. Цялото село Дагоново потъна в сълзи.

Кметът на община Белица Радослав Ревански обяви тридневен траур от сряда до петък в памет на 19-годишната студентка Фатиме Колашова. „Отменят се всички предвидени културни мероприятия в общината до Коледа, както и обявеното запалване на коледната елха на 14 декември. Целият екип на община Белица и лично аз изказваме своите съболезнования към близките на загиналото момиче. Готови сме да помогнем на опечаленото семейство материално и морално. Съболезнования към близките на това прекрасно момиче, поклон пред паметта му”, сподели градоначалникът на Белица. Знамената на общината, на България и на Европейския съюз на сградата на общината са свалени наполовина. Кметът се е разпоредил това да се направи и от другите обществени институциии в знак на съпричастност към мъката на семейството на загиналата студентка. „Всички сме в шок, трагедията почерни цялото село”, каза кметът на Дагоново Иван Барабунов.

В същото време стотици студенти, преподаватели в Югозападния университет и граждани тръгнаха на мирен протест в Благоевград заради смъртта на Фатиме Колашова. Протестиращите обградиха сградата на община Благоевград с искане да бъде изградено кръгово кръстовище между улиците „Славянска“ и „Александър Хумболт“, където студентката загина трагично. По повод исканията на гражданите кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов обеща, че до седмица ще бъдат изградени легнали полицаи на опасното кръстовище и ще бъде поставена нова релефна маркировка. Градоначалникът обеща още да бъде проектирана светофарна уредба. “Не мога да се ангажирам с точен срок във връзка с направата на светофара, защото трябва да минем през съгласувателни режими, но ще се постараем той да бъде поставен в най-кратки срокове. Друг е въпросът доколко ще има ефект, ако не се спазват правилата за движение по пътищата“, коментира кметът Камбитов. Той подчерта, че на мястото на инцидента има видима маркировка, а улицата е добре осветена. По думите му голяма част от пътните инциденти са вследствие на неспазване на основни правила за движение, в това число и неправилно паркиране на автомобилите. Сред възможните решения за контрол на подобен вид нарушения е обособяване на синя зона на ключови места извън централната градска част.

„Община Благоевград прави всичко необходимо, за да обезопаси невралгичните участъци. Само за тази година сме положили около 18 хил. кв.м маркировка. Голяма част от пешеходните пътеки са с надпис „Погледни“ и са маркирани в два цвята с цел привличане на вниманието на участниците в движението“, коментира още кметът Камбитов. Той заяви, че в момента се обмисля и вариант за поставяне на насочващи светлини при пешеходните пътеки на места.

Кметът Камбитов се срещна и разговаря със студенти, събрали се на мястото на вчерашния инцидент, за да почетат паметта на загиналото момиче. Той се включи и в мирен протест – поход, срещу неспазване на правилата за движение по пътищата, който завърши пред сградата на общината. Всички мерки ще бъдат съгласувани и с останалите компетентни органи, отговарящи за безопасността на движението.

Жители на кв. „Освобождение“ организираха подписка с искане за провеждане на кръгла маса за взимане на мерки с цел осигуряване безопасността на гражданите на опасното кръстовище, където един млад живот угасна завинаги. Само за по-малко от час вчера през лобното място на Фатиме преминаха 146 души, които се подписаха в защита на подетата инициатива на хората от квартала, където живеят предимно млади хора.

Също така стана ясно, че с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Благоевград за срок до 72 часа е задържан 53-годишният шофьор на тежкотоварен автомобил Илия Шопов от с. Черниче, предизвикал пътнотранспортно произшествие със загинало деветнадесетгодишно момиче. Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. посл., б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „б“ от НК. Трагичният инцидент станал около 9 ч. сутринта на 12.12.2017 г. в Благоевград. Шофьорът на тежкотоварен автомобил – самосвал, пълен с пясък, нарушил установени в Закона за движението по пътищата правила. В резултат на действията му на пешеходна пътека на ул. „Славянска“ било блъснато 10-годишно момиче, което починало на място. Предстои Окръжна прокуратура – Благоевград да внесе в съда искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, извършил тежко транспортно престъпление, отнело човешки живот.