1000 души от Банско и района скандираха: „Всеки ден ще е така до кабинката” на протест край Смитли, блокираха Е-79

1000 души от Добринище, Разлог, Банско, Якоруда и Белица  окупираха стадиона в Симитли в знак на протест срещу еколизи, които спират развитието на Югозападна България, скандирайки: „Всеки ден ще е така до кабинката“. Издигнати са транспаранти срещу зелените организации. Над 50 полицаи от Благоевград и Симитли под ръководството на Йордан Латинов охраняват протеста.

„Целта ни е да бъдем чути и видени”, заяви председателят на Сдружение „Бъдеще за община Банско“ Димитър Русков, който е и организатор на протеста. Движението по главен път Е-79 беше блокирано при Симитли и възстановено в 19,15 ч. „Тук са и кметовете на цяла област Благоевград“, каза Русков и уточни, че протестиращите имаха разрешение да блокират движението до 19,15 часа. Хората се надяват до края на годината да бъдат направени промени в Плана за управление на НП “Пирин” и измененията на концесионния договор, така че да се даде възможност за внасяне на инвестиционно предложение за изграждане на втора кабинка.
По-рано кметът Апостол Апостолов заяви подкрепа на протеста и на изграждането на втора кабинка. „Не може 10 човека да управляват държавата, да правят каквото си поискат и да спират икономическото развитие на област Благоевград. Втората кабинка би могла да помогне на цяло Пиринско и да отвори още работни места”, заяви Апостолов. Той добави, че в протеста в Симитли участват не само местни жители и любители на зимните спортове, но и представители на общината, както и кметове и кметски наместници на малките населени места.
В София се организира контрапротест на еколози, които са против изграждането на втори кабинков лифт в Банско.