Разкриват новата автобусна линия №5 в Дупница през март догодина, общината оборудва всички спирки с електронни табла с разписанието

С изпълнението на проекта социалните жилища и кв. „Байкал” ще бъдат свързани, посочиха Красимир Георгиев, Емил Гущеров и Мая Спасова (първите трима от ляво надясно)
  •  По проекта за интегриран градски транспорт за над 7 млн. лв. купуват 4 автобуса „Евро6”
  • Ще бъдат свързани квартал „Байкал” и социалните жилища, между които никога не е имало градски транспорт

Новата автобусна линия №5 в Дупница се очаква да бъде разкрита през м. март догодина, стана ясно при представянето на проекта за интегриран градски транспорт. Очакваните ползи от проекта посочи неговата ръководителка Мая Спасова.

Дупница ще разполага с добра градска инфраструктура и по-качествен транспорт, подчертаха от екипа, разработил проекта

С реализирането на проекта ще се осигури градски транспорт между два крайни квартала – социалните жилища, изградени в района на бившите казарми, и „Байкал”. Линията, която в момента не се изпълнява, ще е с първоначална спирка при социалните жилища. Маршрутът продължава по улиците „Бузлуджа”, „Велико Търново”, „Венелин”, „Георги Икономов” (бившата „Бригадирска”), жп гарата и автогарата, ул. „Васил Левски”, магазин „Лидъл”, детелина „Байкал” и обратно.

Линията ще се изпълнява от общински оператор „Дупница транс”, на която ще бъде възложено изпълнението на услугата. По проекта ще бъдат закупени 4 автобуса „Евро6” от най-висок стандарт, при чиято експлоатация се опазва околната среда, достъпни за хора в неравностойно положение, деца и майки с колички. По линията ще има 17 спирки, 13 от които – нови. Предвижда се рехабилитация на трасето, както и на други участъци от уличната мрежа, нуждаещи фсе от ремонти. Освен това ще бъде изготвена електронна система, на всички спирки ще бъдат поставени електронни табла с точното разписание, обясни Спасова. Заложени са и частични ремонти, с полагане на асфалт и подмяна на тротоари, както и подмяна на В и К.

Проектът “Интегриран градски транспорт на град Дупница” и проектът за благоустрояване на жк “Бистрица”, които ще се осъществяват следващата година, ще бъдат най-важните проекти на мандата. Този проект ще промени визията на града, заяви зам.–кметът Красимир Георгиев.

Благодарение на проекта ще бъдат свързани квартал „Байкал” и социалните жилища, между които никога не е имало градски транспорт. Нормално при изпълнението на проекта да има затруднения в движението. Ще се наложи да изтърпим тези затруднения, защото така се решават много важни инфраструктурни проблеми, отбеляза председателят на Общинския съвет Емил Гущеров.

Жителите и гостите на Дупница ще разполагат с градска инфраструктура, предлагаща по-качествено придвижване и условия за комфортен транспорт, подчертаха от екипа, разработил проекта. Спечеленият от община Дупница проект е на обща стойност 7 042 899.05 лв. Както сме писали, финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж”. Проектът стартира през май 2017 г. е и с продължителност от 21 месеца.