Инфлацията у нас нараства по-уверено до 3%

 Поскъпването идва основно от комуналните сметки и храните

 

След години на дефлация цените у нас започнаха да се покачват по-уверено.

Инфлацията в страната е 3% на годишна база към ноември 2017 г. спрямо същия месец на 2016 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ). Повишението от началото на годината (ноември 2017 г. спрямо декември 2016 г.) е 2.4%, а само за ноември на месечна база – 0.4%.

Средногодишната инфлация за периода декември 2016 г. – ноември 2017 г. спрямо периода декември 2015 г. – ноември 2016 г. е 1.8%, става ясно още от данните на статистиката.

Според прогнозата на Министерството на финансите, заложена в Бюджет 2018, средногодишната инфлация в страната ще бъде 1.1% през настоящата година и ще се повиши до 1.4% догодина.

През януари 2017 г. годишният темп на инфлация според евростандарта (ХИПЦ) отчете положителна стойност за първи път от средата на 2013 г. Причината е възстановяването на международните цени на храните и суровия петрол.

Около средата на годината отново настъпи забавяне на поскъпването най-вече заради спада на цените на петрола и не толкова заради храните.

От МФ отчетоха, че и вдигането на акциза върху цигарите има отражение върху инфлацията, защото е покачил цените им средно с 2.1% на годишна база към август.

Принос към инфлацията има и вдигането на административно определяните цени средно с 2%.

“За периода на първите осем месеца от годината бяха направени няколко повишения на цените на електроенергия, топлоенергия и централно газоснабдяване, но също така и на водоснабдяване и канализационни услуги”, посочиха от МФ при изготвянето на бюджета.

Министерството очаква да продължи покачването на международните цени на горивата и храните.

Средногодишното повишение на ХИПЦ през 2018 г. се прогнозира да бъде 1.4%, а инфлацията в края на годината да достигне 1.6%, посочват от МФ. Освен по-високите цени на храните и горивата най-вероятно ще се стигне и до засилване на базисната инфлация заради по-високото вътрешно търсене.

От данните на НСИ се вижда ясно, че за последната година най-много са се увеличили комуналните разходи – вода, ток, газ, жилища, като нарастването е с 5.3%. По-сериозно поскъпване се регистрира и при храните, където ръстът е 4.9%. Образованието също е перо, в което се регистрира по-сериозна инфлация – 4%.

В последната година има и сектори, в които се регистрира поевтиняване. На първо място това са телекомуникационните услуги, като една от вероятните причини е отпадането на таксите за роуминг на територията на ЕС през юни. Съобщителните услуги са поевтинели с над 2%.

Минимално поевтиняване спрямо 2016 г. се отчита при облеклата и обувките, а също и в развлекателния сектор.