2017-а: Бойко Борисов блести навън, а вътре оправя каши

Според “Афис” при избори сега ГЕРБ пак ще са първи

През 2017 година Бойко Борисов се е показал като политик, който е добре приет навън, но вътре оправя кашите на партиите.
Така обобщи годината на премиера политологът Татяна Буруджиева. Според нея износването в политиката е нещо съвсем нормално, визирайки заявката за нов имидж, с която ГЕРБ дойдоха за трети път.
“Промяната в премиера Бойко Борисов остана само за него и не се отрази на вътрешнополитическия живот. Усещането е, че министър-председателят отива някъде в чужбина, приемат го добре, обаче вътре в държавата партиите забъркват някаква каша и той трябва да тича и да я оправя”, уточни тя.
Политическата равносметка, определена от агенция “Афис” за 2017 г., е бурни събития и горещи скандали, но без промяна в политическата панорама. Според социолозите, ако изборите бяха днес, пак ГЕРБ щяха да спечелят.
“Това е доста адекватна картина на почти отминалата 2017 година. Въпреки битката между партиите, всичко което видяхме са вътрешни сблъсквания, а не реална политика, която опозицията е наложила. Всичко това кара хората електорално да замръзнат. Какво ново могат да искат или да изберат?”, каза още Буруджиева.
Според политолога Димитър Димитров социалистите не са имали възможността да се наложат като алтернатива. “БСП не успя да се класифицира за явна опозиция в парламента. Нямаме ситуацията от 2013 г., когато беше много зрелищно”, каза той.

Според него в началото очакванията към ГЕРБ са били огромни и оптимистични, но е нормално те да не могат да постигнат едно и също впечатление за трети път.
“Може да не ни изглежда очевидно, но българите усещат, че ние сме парламентарна демокрация. Колкото и да залитаме по личността, ние продължаваме да искаме да видим парламентарна демокрация”, подчерта за финал на разговора Татяна Буруджиева.