Ужас в Самоков! 100-годишна къща рухна върху стопанина си Николай Сичанов, от Дома за стари хора отказват да го приютят

Николай Сичанов

От 10 години в дома на бившия коняр няма ток, отрязани са пръстите на краката му – живее в пълна мизерия

Кирил Бонев от „Милост за слабите”: Къщата пада върху него, ще го убие, щом общината претендира, че има социална политика, защо не му помогне

Къща на един век в Самоков не издържа на тежестта на времето и се срути върху собственика си Николай Сичанов. Близките на Николай са подали молба в Дома за стари хора в Самоков за настаняването му, но ръководството им казало, че Николай е млад, за да бъде част от домуващите в социалната институция.

Комшии на Николай Петров Сичанов и Сдружението „Милост за слабите“ са възмутени от бездушието на институциите. „Общината и Домът за стари хора в Самоков не полагат грижи за възрастен мъж, който живее в къщата си, застрашаваща живота му. Възмутително е”, е коментарът на самоковци.

Кирил Бонев

„Ръководството на община Самоков претендира, че има социална политика. Това не е вярно. Действията на кмета и на съветниците показват, че не се полагат никакви грижи за бездомни, бедни, социално слаби, да не говорим за уличните кучета, които наскоро бяха отровени и натръшкани из улиците на Самоков и курорта Боровец. Ще се наложи да подадем сигнала до министрествата в София“ – коментираха от неправителствените организации в Самоков.

„Къщата му е много стара. Пада върху него. Ще го убие“ – сподели пред в. “Вяра“ Кирил Бонев, съсед на Николай.

Комшиите му носят по малко храна, цепят му дървата и се тюхкат за съдбата му. Николай живее в мизерна стая в къщата, която скоро ще се стовари върху 61-годишния мъж. „И у циганите не е така“ – казва тъжно Николай.

Има две дъщери, които му помагат, колкото е по силите им. Навремето Николай бил коняр, пасял конете из Бързановите ливади, после работил в месопреработвателното предприятие „Родопа“. Починали родителите му, брат му, жена му, а от мизерията и мръсотията, от липсата на вода и ток заболял кракът на Николай и отрязали пръстите му. Ток в старата къща няма от над десет години, а вода има само на външната чешма. „Наскоро част от къщата падна, добре че не е бил дома“ – коментират разтревожено съседите и призовават самоковци да се притекат на помощ на бедстващия човек.

„В Самоков милост няма към никого, само към богоизбраните. Властта не се интересува от бедните. Да си помагаме“ – призовават самоковци и посочват, че адресът на Николай е „Рила планина“ 60, за да се самосезират и помогнат съответните институции или милостиви самоковци.