Служители на фирма „Пиерик Груп” в Дупница биха тревога: Работим от тъмно до тъмно за жълти стотинки, за да почиваме и на 27 декември, казаха ни, че тази седмица ще се трудим до 18 ч

Работниците напускаха на малки групички и поединично цеха.

 

Шефът П. Августини: Има заповед за удължено работно време, за да си изпълним поръчките и да имат хората дълга почивка за Коледа, за 24 г. не съм оставил никой без заплата

Работници от шивашка фирма в Дупница работят до тъмни доби, за да имат още един почивен ден по празниците, оплакаха се в редакцията на в. „Вяра” потърпевши.

„От ръководството на фирмата „Пиерик Груп” ни казаха, че за да почиваме на 27 декември, от 18 до 22 декември ще работим от 7,30 до 18,00 ч.”, заявиха в писмо до „Вяра” работници от цеха на фирмата в Дупница, пожелали да запазим анонимността им.

Два пълни автобуса също се изнесоха от производствената база. 

„Елате към 18,00 часа да снимате хората. Всяка една събота се работи, при положение че по договор сме на 5-дневна работна седмица. Просто елате и снимайте работниците и напишете статия, защото хората работят от тъмно до тъмно за жълти стотинки”, призоваха работниците.

Във вторник вечерта в 18 часа екип на в. „Вяра” бе на място и действително имаше работници, които напускаха цеха тогава. Хората, с които разговаряхме, потвърдиха информацията, че работят извънредно, за да почиват на 27 декември.

„Вечер работим различно, сутрин сме от 7,30 часа. По принцип сме на работа до 16,30 часа, но сме оставали и до 17 и до по- късно”, сподели една от жените, запитана действително ли се трудят до 18 часа. Тя също така потвърди и информацията, че работят до 18 часа, за да почиват на 27 декември. Нито тя, нито друг от колегите й наоколо обаче не пожелаха да се представят и да разкажат официално за това.

Потърсихме за коментар представител на ръководството от цеха. От охраната обаче ни уведомиха, че всички шефове вече са напуснали работните си места. „Вижте по кое време идвате”, каза ни охранителят. Двора на предприятието напуснаха и два пълни автобуса. Шофьорът на единия от рейсовете даже ни се ядоса, специално спря на входа и ни смъмри: „Стига си снимала, ма”.

„Днес залепиха заповед за извънреден труд. Ако хората не са си изкарали чифтовете, ги карат да остават след 17,30 часа, докато ги приключат. Заповедта е пусната с вчерашна дата до петък. Преди вие да дойдете, нямаше заповед, че до петък ще се работи до 18 часа. Във вторник сутринта ръководителката на всички ленти Биляна дойде и заяви, че хората, които са си тръгнали в понеделник след изтичане на работното им време в 16,30 часа, имат глоба по 10 лв. Сега ни казаха, че извънредният труд ще се заплаща май по 3,50 лв. на час. Въпреки 10-те лева много хора си тръгват в 16,30 часа. Доколкото знам, само вчера са подадени 10 молби за напускане, текучеството е голямо”, сподели по телефона работник на фирмата, пожелал да запазим името му в редакцията.

За коментар по темата се обърнахме директно в централата в Гоце Делчев. Публикуваме позицията на ръководството. Собствениците са италианци, като думата взе най-вече Пиеро Августини: „За извънредното работно време има пусната заповед. Ние сме в пълното право да работим извънредно поради неспазване на поръчките с оглед на многото почивни дни около Коледа. За да бъдат доволни работниците и да имат дълга почивка по празниците, направихме всичко възможно, за да не се работи по време на празничните дни. Затова в момента работим с удължено работно време. Заповедта за извънреден труд е сложена точно от тогава, когато те работят извънредно. Работниците могат да казват каквото искат. Заповедта е написана, когато са започнали да работят извънредно. Всичко е законно и направено, както трябва да бъде. Няма и никакви глоби. Нормално е, след като извънредните работни часове се заплащат, ако някой си тръгне по-рано, да не им бъдат изплащани тези пари.

Никой не коментира обаче, че имаме 27% болнични в момента, та това значи, че липсва 30% от персонала и точно в Дупница пък липсващите са най-много. Това никой не го интересува”, превеждаше думите на ядосания Августини преводачът. Пиеро Августини подчерта разпалено, че е от 24 години в България и по думите му 24 години всеки един работник си е взел заплатата, която си е изкарал, и той няма намерение да остави хората без пари, но не може да коментира глупостите на всеки недоволен работник. По думите му фирмата спазва закона, който не е правен от тях, а от държавата.

„Глоба няма, нормално е този, който работи извънредно, да има допълнително заплащане. Ако един работник няма извънредни часове, няма да има и повече пари. От там идва и разликата в заплатата. Ако на някого не му се работи, няма нужда да си губи времето на работата и да чака само заплата. Във фабриката или се работи, или не се идва изобщо”, заключиха от ръководството на  „Пиерик Груп”.