Кулинарни майстори! Соня Шатева от Благоевград меси постна содена питка за Бъдни вечер

 

Соня Шатева е известна в Благовеград със своите кулинарни умения. Всичките си шедьоври и рецепти тя събира в блога mysweethobby.blogspot.bg. Една от рецептите й е за традиционна питка за Бъдни вечер. По думите й: „Прави се бързо, заедно с печенето отнема около час. У красата трябва да измислите вие. Използвайте по-твърдо тесто и нарисувайте фигурки”.

Продукти:
за тавичка с диаметър20-22 см

 

 

  • 450 г брашно
    – 3 с.л. лимонов сок
    – 1 ч.л. сода бикарбонат
    – 1 с.л. захар (мед)
    – 1 ч.л. сол
    – 4 с.л. зехтин
    – 250 мл топла вода

Време за приготвяне: – 1 час (за подготовка – 15 мин, за готвене – 40 мин).

 

Приготвяне:

Брашното се пресява в купа. В друг съд се смесват лимоновият сок и содата, разбърква се и се прибавят водата, зехтинът, солта и захарта.
Получената смес се налива при брашното, като се бърка с лъжица. Когато тестото започне да се оформя, се изважда върху набрашнена повърхност и се меси няколко минути. Трябва да се получи меко, но не лепнещо тесто. Тавичката се маже със зехтин, питката се разплесква до големината на тавата и се поставя в нея. Леко се набожда с вилица на няколко места, за да се надуе равномерно. Може да се поръси със семенца или ядки. Пече се на 190º С в предварително загрята фурна до зачервяване, около 40 минути. Изважда се и се увива в кърпа, докато изстине.