1 млн. лв. отпуска Министерският съвет на Кюстендил, кметът Паунов: Сметките на общината ще бъдат разблокирани до дни

 

Когато средствата постъпят по сметките, ще погасим плащанията към „Люко-К” и ще отделим пари за асфалтиране, каза градоначалникът

Паунов инициира законодателни промени, доста общини са потърпевши от подобни казуси

 

Сметките на община Кюстендил ще бъдат разблокирани до дни, това съобщи кметът Петър Паунов. С решение на Министерския съвет на община Кюстендил ще бъдат отпуснати 1 млн. лв.
„Благодаря за бързата реакция на Министерския съвет, на местните депутати и областния управител. „Когато средствата постъпят по сметките на община Кюстендил, ще погасим плащанията и ще компенсираме част от разходите за тазгодишното асфалтиране, така че ще започнем годината на чисто”, допълни кметът на Кюстендил.
Предстои сериозна работа по иницииране на законодателни промени, които да не позволяват да се получават подобни казуси.

“Ще бъдем настойчиви. Всички кметове ще бъдем амбицирани и мотивирани, защото, както се оказа, много общини са пострадали”, каза Паунов. Той допълни, че няма притеснения и съвсем скоро сметките на общината ще бъдат освободени и всички разплащания ще тръгнат отново.
Оказа се, че много общини са в подобно положение и са потърпевши. След като разплатим задълженията си към „Люко-К”, останалите пари ще отидат за асфалтиране”, заяви кметът на Кюстендил.
С определение на ВКС община Кюстендил бе осъдена да плати повече от 290 000 лева плюс лихвите, които до момента са над 170 000 лева и разноски по делото над 20 000 лева. Парите са за извършване на непоискани дейности, за чиято необходимост не е била уведомена община Кюстендил.
Става дума за наводнението преди 8 години, когато река Бистрица излезе от коритото си. Ищец по делото бе фирма „Люко-К”. На основание член 59 от Закона за задълженията и договорите според съдебната инстанция община Кюстендил е осъдена да заплати въпросната сума.