Синя зона! 1 лв. на час ще струва платеното паркиране в Самоков, 1.50 лв. за Боровец, В. Зашкев: Тежестта ще падне върху обикновените хора

П. Екоминистерството праща депата на Дупница и Невестино в Самоков, заяви кметът Георгиев

Синя зона ще има в Самоков и Боровец, решиха общинските съветници на последната си сесия. Съветниците Ирена Гелова, Васил Зашкев и Светла Атанасова гласуваха с “въздържал се“.

1 лв. с ДДС ще струва едночасовият платен престой в централната градска част на Самоков и 1.50 с ДДС за Боровец. Сумата трябва да бъде платена предварително чрез закупуване на билет от паркинг автомат, талон или чрез SMS съгласно изискванията на поставените в зоната указателни табели. Според приетите разпоредби режимът на платено паркиране ще бъде валиден от 8.00 до 18.00 часа в работни дни за Самоков и постоянен от 8.00 до 22.00 часа във всеки ден от седмицата за Боровец.

Цената на месечния абонамент в Самоков е 50 лв. с ДДС, а за Боровец – 90 лв. с ДДС. При режим на паркиране от 8.00 до 22.00 часа в курорта става 100 лв. Годишният абонамент е съответно 500, 900 и 1000 лв. за споменатите по-горе случаи, съобщи Мая Христева.

За живеещите в района ще бъде издаден безплатен пропуск, а за втори и всеки следващ автомобил ще заплащат 60 лв. с ДДС с постоянен режим на паркиране от 0.00 до 24.00 часа. Такъв пропуск няма да се издава на лица, притежаващи гараж.

Цената на годишния служебен абонамент „Синя зона” в Самоков е 200 лв. с ДДС и на двете места с платено паркиране, а в Боровец за времето от 8.00 до 22.00 часа достига 500 лв. При констатирано нарушение в действие ще влязат скобите. Освобождаването на блокираното МПС се извършва от служителите, обслужващи синята зона, след заплащане на такса в размер на 30 лв. с ДДС, както и дължимата сума за всеки час за почасово платено паркиране, за което служителите на място издават касов бон.

Съветникът Васил Зашкев коментира: “При така представеното проекторешение, особено за Боровец, тежестта ще падне основно върху местните хора, върху хората, които са отишли да работят и да си изкарват прехраната. Така предоставеното проекторешение няма да бъде подкрепено от мен”, заяви Зашкев.

Предложението беше прието с 23 гласа „за“.

По време на сесията кметът Владимир Георгиев заяви пред съветниците, че екоминистерството праща депата на Дупница и Невестино в Самоков: „Черно на бяло нямам нищо, но това, което чувам, е, че е взето решение, идваше от Министерството на околната среда и водите, че виждате ли – в Дупница, Невестино и в други общини нямат изградено депо и се опитват да ни кажат, ако може да им вземем боклука. Имахме много такива писма от тези общини, но ние не сме си давали съгласието. Още нямам нито постановление, нито решение на Министерския съвет за това нещо. Ще ви информирам, когато го получа”, заяви Георгиев.

Коледари дойдоха в аванс при съветниците от Самоков. Те ги изпратиха с аплодисменти, без да им дадат дарове. Емоционалното начало настрои празнично съветниците и те се забаваляваха по време на сесията при най-малкия повод. „Защо се смеят“ – питаха се хората, станали свидетели на заседанието. Последва деловата част, като тон даде питане на съветника Васил Зашкев, свързано със стопанисването на спорната база на обединения клуб „Рилски спортист“ в к.к. Боровец. Въпросите бяха: „Как се стопанисва базата на обединения спортен клуб “Рилски спортист“ в к.к Боровец? На кого е предоставена за стопанисване и ползване? Има ли сключени договори за ползване? Заплаща ли се наем от ползвателите? Какъв е размерът на наема? Как се разпределят приходите от наеми между отделните спортни клубове?, бяха въпросите на Зашкев. На въпроса за договорите градоначалникът Георгиев се позова на решение на съветниците и допълни, че на основание нормативната база са сключени и анекси към договорите. „Наемателите заплащат определен месечен наем, според решенето на съветниците и е с реална наемна цена пет лева на кв.м. без ДДС за празен общински терен, а за общинските помещения е 8.90 лв. на кв.м без ДДС. На въпроса: „Как се раздпределят средставата от приходите от наеми?“, кметът заяви, че те са използват за подпомагане на спортните клубове според съответни решения на Общинския съвет и на експертната комисия по спорта, като се следва определена методика. “Разпределението на приходите между отделните спортни клубове се извършва след решение на Общинския съвет, прието по-предложение на общинската експертна комисия по спорт, в чийто състав влизат и пет общински съветници. Съветникът Васил Зашкев заяви, че отговорите на кмета са формални. Георгиев отговори: „Потърсете грешката в себе си дали сте задали по правилния начин въпросите. Така, както сте ни ги задали, ние сме ви отговорили. Не мога да отговоря дори и да ме попитате какви наеми са събирани преди това в обединените спортни клубове. Това като информация ние не го знаем. Същите ползватели, които са били с обединените спортни клубове, с тях по решението са сключени анекси и със същите тези сме сключили договори“ – заяви Георгиев.