Зам. – кметът Олга Китанова: През 2018 г. община Дупница дава 47 млн. лв. за инфраструктура, залагаме 26 млн. 400 хил. лв. бюджет

Предстоят ремонти на улици в кв. „Южен”, „Димчо Дебелянов”, „Черни връх”, „Влахина планина”, „Отовица”, „Средец”, „Ропотамо” и „Велико Търново”

Купуваме сградата на кметството в Яхиново със 100 хил. лв. и компостери за събиране на растителни отпадъци в селата

217 хил. лв. са заложени за спорта, 135 хил. за културата, 2017-а  беше успешна, за първи път в последните 8 г. просрочените задължения са под 1, 7 млн. лв..

 

Община Дупница залага в бюджета за 2018 година сериозни инвестиции в инфраструктура и проекти, които ще имат дългосрочен ефект върху подобряване жизнената среда на дупничани, и няма да увеличава данъците и таксите. Това обяви на пресконференция зам.- кметът по икономическите дейности Олга Китанова, която определи отминаващата година като успешна за общината.
Китанова оповести средствата в проектобюджета и конкретни намерения на общинската управа за предстоящия период. „През 2018 г. общината ще вложи 47 млн. лв. Бюджетната рамка ще бъде  26 млн. 400 хил. лв. 14, 8 млн. лв. се планира да бъдат вложени от европейските проекти. Това са двата големи проекта, които предстои да се реализират, – за интегриран градски транспорт и зелена и достъпна градска, бъдещото строителство на детска градина в жк „Бистрица”, както и прилагане на енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Отделно разполагаме с  6, 3 млн. лв., предназначени  за водопровод и канализация в жк „Бистрица”. Тези средства са целево отпуснати от МРРБ, ПУДООС и Министерския съвет”, каза зам. -кметът.

В сравнение с миналата година общата рамка на бюджета е увеличена с 2 млн. 70 хил. лв. „Това основно идва от увеличаване на държавната субсидия с тази сума. 95 % отива в образованието, увеличението за училищата и детските градини е 1млн. 592 хил., които ще отидат главно за увеличение на заплатите. Завишение има и в изравнителната, и в общата субсидия на общината, което ще позволи да бъдат увеличени и заплатите в общинската администрация. Общата стойност на завишението е 250 хил. лв., което с около 7 % увеличение на възнагражденията на администрацията”, обясни Олга Китанова.

Капиталовите разходи за идната година са около 2 млн. лв. от собствени приходи и държавна субсидия, като 730 хил. лв. отиват за ремонти на улици и тротоари. Улиците, които ще бъдат преасфалтирани, са „Димчо Дебелянов”, „Черни връх”, „Влахина планина”, улици в кв. „Южен”, „Отовица”, „Средец”, „Ропотамо”, „Велико Търново”, дейностите за част от които са стартирани, но има още работа.

За рехабилитация са предвидени 450 хил. лв., от тях 100 хил. лв. ще бъдат за селата. Посочено бе, че за тази година за рехабилитация в селата са били заложени 40 хил. лв. През 2018 -а 250 хил. лв. ще бъдат за кърпене на улици в града, а останалите -за четвъртокласната пътна мрежа.

Заделени са и средства за инвестиции в селата. В Джерман се предвиждат ремонт на новото кметство и облагородяване на площадно пространство, както и ремонт на кухненския блок в детската градина. Всичко това е на обща стойност 86 хил. лв. В Самораново ще бъде изградена подпорна стена, в Крайници се предвижда ремонт на покрива на кметството, в Пиперево -изграждане на детска площадка. По-сериозна сума е предвидена за Яхиново. Заложени са 100 хил. лв., като общината смята да закупи сградата, в която се помещава кметството под наем. В постройката се намира и читалището. Предвижда се в селата да бъдат разположени компостери за зелени отпадъци.
Основен ремонт се предвижда и на сградата на бившите студентски общежития, намиращи се в района на военна болница. Тъй като там отвсякъде тече, нямаме възможност да настаняваме  семейства, чакащи за общински жилища. За ремонт на покрива и В и К инсталацията на общежитията с 26 апартамента, които общината преди време имаше намерение да продава,  са планирани 195 хил. лв. За спорт са предвидени 217 хил. лв. 90 хил. лв. от тях са субсидии за спортните клубове, 40 хил. лв. са заложени като целева субсидия за ФК „Марек“ и 87 хил. лв. за поддръжка на стадиона и спортната зала. 135 хил. лв. са заложени за култура.
Списъкът с капиталовите разходи все още се допълва. Предстои проектобюджетът да бъде качен на сайта на община Дупница. Общественото обсъждане е насрочено за 10 януари.

На пресконференицията бе отбелязано още, че не се замисля и увеличение на цената на водата в общината.

Олга Китанова подчерта, че през 2017 -а община Дупница за първи път от години е разполагала със свободен финансов ресурс, позволил покупката на 9 дка имот за бъдещата детска градина и нов център в ж к „Бистрица”. След финансовата стабилизация и оздравяване общината е с по-малко от 1, 7 млн. лв. просрочени задължения, което не се е случвало за последните 7-8 г., стана ясно още на пресконференцията.

Снимката: Олга Китанова