Home Регион Банско Природозащитници протестират срещу втори лифт в Банско, окупираха МС

Природозащитници протестират срещу втори лифт в Банско, окупираха МС

 

Природозащитници протестират пред сградата на Министерски съвет. Те са категорично против изграждането на втори лифт в Банско, както и разширяването на ски зоната там.

Тома Белев, един от протестиращите пред МС, посочи пред bTV, че най-важно е да се отбележи, че Национален парк “Пирин” е част от националното и световно природно наследство и като такова следва да бъде запазено. По думите на Белев в Пирин има уникални вековни гори със средна възраст над 110 години.

“Всяка една писта е свързана със съответните съоръжения за обслужване на посетителите като ресторанти, заведения, съоръжения за изкуствен сняг. Нас ни притеснява нарушаването на законите, защото всяко едно действие в националния парк трябва да бъде подложено на екологична оценка, а в случая такава няма”, обясни активистът и допълни, че предложението на община Банско от 2013 година не е съпроводено с такава оценка.

Недоволстващите активисти пред МС носеха плакати с надписи: “Пирин в натура, не в арматура“, “Пирин не е коледен подарък”, “Спасете Национален парк Пирин” и други.

Да се направи така, че хората в Банско да не стоят на опашка за лифта. Извозването с коли е по-опасно за околната среда, отколкото по електричен път. Границите на концесионната територия не търпи промяна, а дигитализирането на границите ще даде възможност за контрол на концесионера.
Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите министър Нено Димов в началото на общественото обсъждане на втори лифт в Банско.
“Концесията за “Ски-зона Банско”, която е от 2001 г., трябва да бъде приведена в съответствие със сега действащото законодателство”, допълни той.

Банско е разчетено за 7 000 туристи, а на ски зоната има към 20 000, според туристическа асоциация

Защо разглеждаме планинския туризъм на официално ниво като ски туризъм

На обсъждането присъстваха спортният министър Красен Кралев, министърът на туризма Николина Ангелкова, депутати, представители на НПО. От зелените НПО-та, които са противници на втория лифт, не дойдоха представители.

Банско от години не се развива устойчиво и хармонично. Курортът се е превърнал в обект на монополни интереси. Това съобщи пред БНР председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

 Нанков категорчно “за” втори лифт в Банско

Нашето екозаконодателство е по-строго от европейското

Банско загуби своята автентичност с всичко. Неговата ски зона беше разчетена за 6-7000 туристи – такава леглова база да има долу в града. В момента е 18-19 хиляди а може би и 20 хиляди.
Тази ски зона, когато се подписва договор за концесия изобщо не беше разчетена за такъв огромен туристопоток и за такава настанителна база, заяви Попйорданов.

Според него Банско не се развива по хармоничен и устойчив начин, а се бетонира.

В проекта е нямало конкретика

Местното население не намира за себе си работа в Банско. Ние виждаме, че хората, които работят в ски зоната са едни мигранти, едни хора, които са между морето и Банско.

Тази ски зона чий интерес обслужва и на кого тя е интересна, попита Попйорданов и изтъкна, че хотелиерите и ски инструктурите от Банско са поставени в неравностойно положение по отношение на използването на ски зоната.

Кметът на Банско иска помощ от Нено Димов за втори лифт

Вторият протест – на главен път Е79, при разклона за Симитли, и в Банско. Там жителите на зимния курорт за пореден път се събраха, за да изразят своята позиция по въпроса. Те са категорични, че втори лифт на Банско задължително трябва да има, за да може да се развива ски туризма в региона.

Пред bTV кметът на Банско Георги Икономов заяви категорично, че ще се стигне до блокиране на пътища. Така и стана –  протестиращите блокираха Е79 при разклона за Симитли за кратко. Блокадата беше предвидена за 10 часа, на мястото се събраха стотици протестиращи, които бяха предвождани от кметовете на Банско и Симитли. Недоволстващите развяваха плакати с надписи: “Народът на Банско срещу зеления рекет”, “Последна година без втора кабинка”, “Искаме бъдеще за децата си”. Блокадата на Е79 продължи около 20 минути.

Снимка 331074

Източник: БГНЕС

Подкрепящи втори кабинков лифт в Банско блокират АМ "Струма"

ОБНОВЕНА

Подкрепящи втори кабинков лифт в Банско блокират АМ “Струма”

Протестиращи неправителствени организации и жители от Югозападна България блокират автомагистралата в участъка на Кресненското дефиле

“Това е митинг, с който искаме да изразим нашата подкрепа, за да бъдат приети исканията, община Банско които предостави на Министерството на околната среда и водите, а именно да бъде променен Планът за управление на парк “Пирин”, така че да се даде възможност за изграждане на втора кабинка, нови писти, лифтове, ако се наложи, и всичко, което би спомогнало развитието на ски туризма и ски спорта в региона”, посочи Икономов. По думите му еколозите у нас са против всичко, а Пирин въобще не е сечена.

“Не знам до кога ще търпим така наречените екологични организации да твърдят, че се взимат незаконни решения на ниво правителство, което е пълна глупост. Този въпрос, който днес ще се гледа на МС, е поставен още през 2013 година. Тогава той е минал всички процедури, изискващи се по закон, включително и Висш екологичен експертен съвет го е приел и го е препоръчал на МС да бъде приет. Тоест висшият екологичен орган на държавата казва, че всичко е наред, а двама-трима еколози твърдят, че това е незаконно”, обясни Икономов и допълни, че разширяването на ски зоната в района на практика няма да доведе на повече замърсяване, а точно обратното – със строежа на втори лифт ще се ограничи влизането на повече превозни средства в планината, замърсяването от което би могло да бъде в пъти повече. Според Икономов изграждането на втори лифт няма да бъде в нарушение.

Снимка 331071

Източник: БГНЕС

От 1 януари вдигат заплатите на военните

От 1 януари вдигат заплатите на военните

Каракачанов иска промени в ЗОП за поръчки за националната сигурност и за бойна техника

По-рано днес военният министър Красимир Каракачанов коментира въпроса за втория лифт на Банско. По думите му проблемът с Банско трябва да се реши в полза на хората и на икономиката.
“Държавицата Андора има повече лифтове от цяла България. Няма да давам примери като Словения, Хърватско, Австрия, Швейцария. Целият този напън, които постоянно пречат на държавата, трябва ясно да си формулира интереса – те (еколозите – б.р.) са против това да се правят магистрали, тунели или ще дава шанс за развитие на тези планински райони”, категоричен бе Каракачанов. Икономов се надява министърът да помогне за одобрение в МС

“За всички нас е странно, че целият инструментариум на властта, целият капацитет на администрацията е насочен към това да се реши въпросът на един концесионер в България и с това се занимава общественото мнение на страната от десетилетия. Ние виждаме, че този концесионер не е съвсем точен към законите, той ги нарушава, водят се постоянно съдебни дела.
Решенията не се превеждат в изпълнение и този концесионер, който, при това е една офшорна зона – там са му сметките, получава едни такива преференции спрямо всички останали възможни участници, и които имат интерес към Пирин или към планините в България”, каза Попйорданов.

В Банско отново протестират за втори лифт

В Банско отново протестират за втори лифт

Природозащитниците – “против”, общинарите – “за”

Той запита защо разглеждаме планинския туризъм на официално ниво като ски туризъм, а останалите видове туризъм като че ли не са във фокуса на внимание. Според Попйорданов няма да има нов лифт на Банско.

Това заключение той прави на основание, че до момента никой не е казал къде ще минава евентуалното съоръжение в рамките на съществуващата концесия, а промяната ѝ с допълнително споразумение е нарушение на Европейска директива за концесиите.

Симеонов отсече - лифтът не е казарма „строй се, преброй се”

Симеонов отсече – лифтът не е казарма „строй се, преброй се”

Всички страни искат бързо решаване на проблема с втория лифт в Банско

В момента има едно голямо говорене. Очевидно желанието на изпълнителната власт е да даде сигнал, че тя ще направи нещо и да провери доколко общественото мнение може да се мобилизира за друг сценарий и да протестира. Проверява се тази чуваемост в момента. Това сме го виждали и при промени на други закони, на други решения. Пробват ни, дали ще реагираме, как ще реагираме, дали сме способни да реагираме и да се мобилизираме, заяви Попйорданов.

Припомняме, за днес е насрочена срещата между представители на институциите и екоорганизации за изграждане на втори кабинков лифт в Банско. На това обсъждане ще бъде разгледан проектът на Министерския съвет за промяна на плана на управление на Национален парк “Пирин”.

Преди месец жители на Банско и представители на бизнеса протестираха с настояване да се изгради втори кабинков лифт с мотива за засилен туристически поток. Еколози от своя страна смятат, че строежът на втори лифт може да доведе до масова сеч в защитения парк.

Евентуалната промяна на плана за управление на Национален парк “Пирин” и даване на съгласие за допълнително споразумение за промяна на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия от Национален парк “Пирин”.

error: Хубав ден :)