Зам.- кметът Красимир Георгиев: В Дупница криза с боклука няма да има, отпадъците ще се депонират в София

 

Само един кандидат се е явил в процедурата за избор на фирма за третиране и транспортиране на отпадъците в Дупница. Договорът с фирмата се очаква да бъде сключен на 5 януари или на 8 януари. Според офертата, сепарирането на отпадъците ще става в индустриална зона „Филиповци“ в София, инертните материали ще се извозват на депо в кв. „Враждебна”, а тези, които не могат да бъдат оползотворени по никакъв начин, на депото в Костинброд, информираха от община Дупница.

Припомняме, че в  обществената поръчка са включени трите общини: Дупница, Сапарева баня и Бобов дол.

“В Дупница криза с боклука няма да има”, увери зам.- кметът Красимир Георгиев.

„Мисля, че тези няколко дни, до сключване на договор с фирмата няма да бъдат фатални, тъй като самата технология, по която ще бъде транспортиран отпадъка на община Дупница се променя от сегашната.

Всъщност отпадъкът ще бъде събиран в контейнер преси, които ще бъдат инсталирани на старото сметище. Там ще става претоварването, така, че въпросните контейнер преси за 4 или 5 дни, в които възниква проблема, може би няма да се напълнят“, обясни зам.- кметът.

След сключване на договора сега действащата сметосъбираща фирма ще транспортира пълния размер на отпадъците до сепариращото съоръжение до кв. „Филиповци”, а от там фирмата, която е спечелила обществената поръчка има ангажимента да транспортира до останалите депа във „Враждебна” и Костинброд. Старите сметища ще бъдат закрити на 31.12.2017 година.

Красимир Георгиев посочи, че в Държавен вестник все още не е обнародвано решението на МС за извозване на отпадъците до най-близките депа, което може да се окажа проблем за повечето общини. Все пак са изпратени писма до Перник и Самоков.

Зам.-кметът поясни, че е проведена среща с представители на общините от областта, на която са разпределени квотите, които се разрешава да бъдат депонирани в двете депа. Община Дупница обаче едва ли ще се възползва от тях, тъй като се очаква сключване на договор с фирмата в дните след Нова година.