Чесънът – чудото на природата, нормализира кръвното, лекува зъбобол и намалява холестерол

Най-сигурният начин да решите проблема с чесновия дъх е като се обградите с приятели, които са любители на това природно чудо.

От векове чесънът се използва като лекарство. Някои от полезните му свойства са доказани от съвременната наука, други все още остават загадка.

Хората са използвали чесъна, за да преодолеят епидемиите от чума. Вярвали са, че ако окачат венец от чесън на портата, чумата ще ги отмине. А по традиционен български обичай по Коледа връзвали на дрехата на децата скилидка чесън , за да са здрави и да ги пази от зли сили. По време на войните пък чесънът бил използват срещу развиване на гангрена. Днес това чудо на природата се използва за лечение и профилактика на безброй здравословни проблеми – като започнем от високи стойности на холестерола и стигнем до обикновената кашлица.

Естествен антибиотик

С това свое качество чесънът е най-популярен. То е и най-изследваното от всичките му свойства. Още през 19 в. Луи Пастьор е изследвал антибактериалното действие на чесъна в лабораторни условия. Множество съвременни научни изследвания потвърждават това и доказват ефективността му в борбата срещу различни бактерии, гъбички и вируси.

Проучванията сочат, че в сравнение с някои антибиотични лекарства, чесънът има много по-широк спектър на действие. Забележителното му предимство е, че организмът не привиква към него, както към антибиотиците.

Антибактериалните свойства на чесъна се дължат на веществото алицин. При готвене обаче алицинът се унижощава от високата температура.

Влияе на кръвното налягане

Известно е още, че чесънът помага да се справим с нестабилното кръвно налягане. Има вече доказателства, основани на научни изследвания, за ролята на чесъна при понижаване на систуличното и диастоличното кръвно налягане. Това свойство се дължи на сулфидите,

които се съдържат в чесъна. За разлика от алицина, сулфидите не се унищожават при термообработка.

Чесънът намалява и холестерола, което индиректно влияе на кръвното налягане.

За лечение на зъбобол

Още великият Хипократ е препоръчвал чесън при зъбобол, въпреки че, ако трябва да бъдем честни, той е препоръчвал това растение почти за всичко. Някои методи на народната медицина включват външно налагане с компрес от чесън, но най-вероятно това няма да облекчи болката ви моментално. Най-често се препоръчва счуканият чесън да се постави в устата на самия болен зъб.

Причината, поради която чесънът облекчава зъбобола, се дължи отново на алицина, чието действие се увеличава, когато продуктът е счукан. Това намалява развитието на бактериите в устата и засегнатия зъб, но едва ли може да спре развитието на кариеса.

Предупреждение: счуканият чесън е много силен и може да причини дразнене на кожата. Използвайте го предпазливо за външни компреси.

3a дa си осигуите максимална полза от чесьна,

първо го обелете и скълцайте. После го оставете да престои десетина минути, за да се освободи страшилището за бактериите – алицинът.

Алицинът е сложно химично вещество – то е нестабилно съединение и бързо може да се разпадне. Колкото по-стар е чесънът, толкова по-малко е количеството на антибиотичното вещество.

Как да се избавим от лошия дъх

Много хора избягват консумацията на суров чесън заради неприятния дъх и вкус в устата. И за това има решение. Бактерията, която предизвиква лошия дъх, може лесно да се отстрани с обикновени хигиенни методи – редовно миене на зъбите и езика.

Друг начин да отстраните неприятната миризма е след консумация на чесън да хапнете пресен магданоз. Може би не случайно рецептите, в които се използва чесън, съдържат като подправка и магданоз. Това обаче не означава, че проблемът ще бъде решен просто като поръсите една супена лъжица магданоз върху яденето. За да има пълен ефект, трябва да сдъвчете повече от една връзка магданоз. Ако го слагате в яденето, първо го нарежете и го прибавете едва накрая преди сервиране.

Най-сигурният начин да решите проблема с чесновия дъх е като се обградите с приятели, които са любители на това природно чудо.

Проблем е и лошата миризма на ръцете. За да се избавите от нея, измийте ръцете си с лимонов сок.