Зам. районният прокурор Начев израснал с Робинзон Крузо, зам.-кметът Красимир Георгиев луд по историческите книги 

Величка Шопова не забравя „Строителите на съвременна „България”

„Великият Гетсби” е любимата книга на председателя на ГЕРБ- Дупница, бизнесменът  Ивайло Константинов. Години наред той не може да се отърси от незабравимите страници на Скот Фицджералд. „Действието в романа се развива в Ню Йорк през 20-те години на XX век. Историята е смятана от мнозина за олицетворение на срива на американската мечта.

Джей Гетсби е млад милионер със съмнително минало. Въпреки пировете, които устройва, въпреки неканените гости, които идват на забавите, Гетсби е самотен мъж, копнеещ за любовта на Дейзи.

Това е една любовна история със страшно много блясък и много тъга”, са коментарите на аналитици.

„Строители на съвременна България” е любимата книга на бившата шефката на районната прокуратура в Дупница, Величка Шопова. „Култовото произведение на Симеон Радев ни връща в бурните години на следосвобожденска България, когато кипят същите страсти, подобни на тези, на които сме свидетели през последните 20 години. Която и страница да отвориш, е изключително възхитителна и правдива”, коментира обвинител №1 на Дупница, Величка Шопова.

С „Робинзон Крузо” е израснал бившият зам. районният прокурор Димитър Начев. Това е любимата му книга и до ден днешен вдъхновява стожера на правото. „Само заедно с другите се чувствам силен. Не от комплекс за малоценност, а защото вярвам, че дружелюбието е нещо, което можем да обясним по-добре от личното аз. И слаба Богу, ние не живеем сами. Робинзон Крузо празнува рождения си ден, който същевременно е и денят на неговото корабокрушение, съвсем сам на своя остров, но в главата му е цял Лондон. И сам на острова пак е сред обществото”, коментира Начев.

Зам.-кметът Красимир Георгиев е един от най-запалените почитатели на историческата литература в Дупница. Последната книга, която си е купил, е една от най-добелите на пазара – от 800 страници: „Древните българи. Факти, хипотези, измислици” на Васил Василев. „Българите са древен народ, създал една от най-старите държави в Европа. Те са между тези, които са дошли от най-далеч, от недрата на Азия до Централна Европа. По дългия си път срещали и са се размесвали с най-различни племена и народи, от най-диви и враждебни до такива с висока култура. От всекиго те вземали по нещо, за добро или за зло. Историческите книги, са тези, които ме обогатяват в най-голяма степен. Това е последната книга на проф. Васил Всилев и смятам, че това е една от най-успешните му книги”, каза зам.-кметът.

Бившият зам.-кмет на Дупница, сега строителен предприемач Валентин Караилиев е вманиачен по четенето. Той е изчел един камион с книги. В свободното си време най-много обича да чете. В момента е на историческа вълна. „Най-голям интерес за мен са книгите. Книгите за всяка възраст са различни, те са спрямо възрастта и спрямо психологическото състояние. Аз нямам само една любима книга, но мога да кажа кои ми харесват. Когато бях дете, обичах приключенските, живеех с Винету, синовете на Великата мечка. После се възхищавах на героите на Белица. Книгата „Стършел” е една от най-стойностните. Тя е една от най-популярните в света, има няколко екранизации.

В книгата „Тихият Дон” съдбата хвърля главния герой, обикновения казак Григорий Мелехов, сред ураганите на променящия се свят. Начинът, по който героят на Шолохов направлява неяснотиите на живота, те прави съпричастен към него. Той се опитва с бент да прегради пътя на хаоса. Пътят на този човек е пътят на обикновения човек, пътят на човека, стремящ се да намери справедливост и да й служи. Вярата, любовта, са онова, което той пази в сърцето си срещу катастрофите на века”, каза Караилиев.

Кой са любимите книги на останалите известни личности от Югозапада, четете във Вестник „ВЯРА“

 

Снимки:

Ивайло Константинов, Величка Шопова, Красимир Георгиев,  Валентин Караилиев, Димитър Начев