Танцьори от Самоков възкресяват фолклора с благотворителен спектакъл, събраха 1180,00лв.

 

 

Завчера танцьорите на Фолклорен танцов ансамбъл „Рила” излязоха за сцената на  Читалище-паметник „Отец Паисий” за първия си самостоятелен концерт в Самоков.

Организатори на благотворителното събитието бяха Сдружение с нестопанска цел „Богатството на Рила” и Фолклорен танцов ансамбъл „Рила”, а каузата за която набраха сумата от 1180,00лв. бе под надслов „Да запазим самоковския фолклор и традиции, като ги пренесем чрез децата си в годините напред.” Средствата ще се изразходват за заплащане на скоро ушитите специално за детските състави на ФТА Рила-Самоков типични за региона носии, изработени по моделите изложени в Историческия музей на града.

Програмата откриха трио тъпани, които вдигнаха на максимум настроенито в залата. Последваха изпълнения на професионалния състав на ансамбъла от Дупница, състава от с.Ресилово, както и  детския и детско-юношески състави на Самоков, детски състави от Дупница и с.Ресилово.

Малките самоковчета бяха пременени с новите си носии и с гордост излязоха на сцената и предадоха емоцията си на публиката. Любителската група от Самоков,  която е съставена в по-голямата си част от майките на малките танцьори също се включи в програмата на концерта с изпълнението на две хора. Това беше показател, че  родителите, са тези които с примера си искат да възпитат у децата любовта към фолклора и да го пренесат в годините.

Фолклорната палитра бе изпъстрена с танци и шевици от висчки фолклорни области на България – пирински, тракийски, сверняшки, шопски, изпълнени с любов от малки и големи, професионалисти, любители.

Завършека беше грандиозен, естествено с шопски ритми, които разбушуваха кръвта във вените на гостите, някои от които трудно успяваха да останат седнали по местата си.

“Прекланям се пред вашия труд и ви благодаря от сърце – обърна се младия и талантлив художествен ръководител Кирил Амбарков към участниците в концерта. – Днес показахме, че Самоков има изключително талантливи деца, които чрез българското изкуство дават своя принос за родината си. Ние ще дадем всичко от себе си, за да може те да носят много успехи и радостни емоции на самоковската общественост и на България. Благодарим ви, мила публика, че ни помагате да запазим самоковските фолклорни традиции – чрез децата си ще ги пренесем в бъдните години”, коментира развълнувано на финала на благотворителната проява К. Амбарков.

Директорът на Градски исторически музей на  град  Самоков Веселин Хаджиангелов, който бе специален гост на концерта, разказа на гостите за местните традиции и култура.

“Българският фолклор е изконен носител на национална гордост и самочувствие. Не попфолк, рап, диско се носи из Космоса, а гласът на Валя Балканска, което е свидетелство за стойността на българското народно творчество и значението му за културата на цялото човечество”, подчерта Хаджиангелов. Той изтъкна и приноса на проф. Васил Стоин за събирането, нотирането и публикуването на хиляди народни песни – истински златен фонд на родното творчество. Друг феномен, прославящ Самоков, е песенната култура и нейният известен многоглас, характерен за Палакарийския край.

Извор за местна гордост, по думите му, е и богатството на самоковската народна носия. “Самоковският край е гранична зона на културни влияния от Шоплука, Граовско, Кюстендилско и Македонско. Това е предпоставка за създаване на неповторими и богати на елементи красоти, които нашите деца са обличали в делник и празник. Остава да си отговорим на въпроса защо ние, българите, сме най-красиви. Отговорът е очевиден – защото си правим децата с любов, отглеждаме ги с любов, обличаме ги с дрешки, ушити с любов.”
Хаджиангелов поздрави всички родители, учредили сдружение “Богатството на Рила”, създадено да бъде в помощ на самоковските талантливи танцьори, и завърши с думите “Да живее България!”.

Сдружението продължава да търси хора милеещи за българското и желаещи да допринесат за развитието на детските състави на ФТА Рила-Самоков, тъй като все още не достига сумата от 2200,00лв. за закупуването на още 10 броя детски самоковски носии. Средства се набират и по банковата сметка на Сдружение с нестопанска цел „Богатството на Рила” – IBAN: BG91BUIN95611100544090 /BIC:BUINBGSF – Алианц Банк България АД клон Дупница.
Водещ на изпълнената с емоции, български дух и детска глъч вечер, бе Любен Михайлов, също пременен в самоковска народна носия.

Снимки: Кирил Минков