Бизнесменът Румен Трифонов от Благоевград се окъпа в горещите локви на ливадата до храма на баба Ванга край рупите в първия ден на годината. Трифонов, семейството и приятелите се забавляваха по царски в горещите води на изворите в мразовития, но слънчев ден на новата година. „Какво богатство, какво щастие.Лечебни води край село Рупите, за които баба Ванга говореше с толкова любов се оказаха чудотворни. Те помагат на болни да излекуват заболявания на храносмилателната и ендокринната система, на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични увреждания, лекува и черен дроб, простатата, бъбреците и кожни заболявания. Ненапразно българската пророчица баба Ванга споделя, че за нея местата край селото са предпочитани и много тачени.“ – коментираха веселите туристи.

„Това място е много специално.–казваше пророчицата – То ми служи като акумулатор и от него черпя енергия и сила. Някога тук е имало страшен огън, а този риф над нас крие една голяма тайна.“

Мистериозните води край Рупите отдавна се смятат за чудотворни. Пророчицата обаче е една от първите, които казват на хората, че водата там има повече от лечебна сила. Местните вярват, че самата баба Ванга е благословила изворите и затова водите там са толкова лековити. Хората палят свещички за своето здраве в храма край селото, след което отиват до мястото, където са естествените басейни и минерални бани. От едната им страна са магмените скали, които са се образували след изригването на вулкан в Рупите и от които извира минерална вода с температура от 75 градуса по Целзий.

Вярва се, че изворите на Ванга имат лековити свойства и са чудотворни. Не една и две жени окъпали се тук, са имали щастието да станат майки. Дори и най-безплодните от тях зачеват, след посещение на изворите. Мъжете пък се мажат с кал, с надеждата, че така ставите им ще се излекуват. До естествените басейни има изградени и минерални бани. Според учени, водата наистина съдържа куп полезни вещества и е лековита. Затова е толкова полезна и изворите са толкова популярни. Анализи показват, че водата в басейните тук съдържа въглеводороди, богата е на сероводород и флуор. Консумирана за пиене, водата помага за подобряване на чревната флора и дезинфекцира устната кухина. А ако прекарате 30 минути в нея, не само ще се почувствате по-добре, но бездетни майки се хвалят, че след това са зачевали по чудо деца.