Плашилата на Велко Кюнчарски №1 на кукерския празник в Сапарева баня, групата на Стоян Илиев се нареди на второ място

 

Най-малките кукерчета – 3-годишните Йордан и Костадин, дефилираха с групата на Стойчо Викторов, общината им осигури торба с лакомства

Над 1000 души окупираха „Гейзера” за празника, на който злото и студът бяха изгонени надалеч от курортната община

 

Групата кукери на Велко Кюнчарски с невероятно ефектни маски и сценката „Сватба” се нареди на първо място на традиционния празник в Сапарева баня. Групата бе от 40 души.

Над 1000 души се събраха в 12 часа на амфитеатър „Гейзера”, за да посрещнат 4-те групи кукери, наричани в Сапарева баня „плашила”. Те дефилираха на традиционния кукерски празник, организиран от община Сапарева баня и читалище „Просветен лъч-1905”.

Жури в състав Йорданка Нешева, Теодора Цупърска, Ася Димитрова и Иван Наумов класира участниците. Всяка група представи моменти от кукерската традиция и впечатли с уникални костюми, маски и танци. На второ място бе класирана групата на Стоян Илиев, която впечатли с много страшни плашила и много музика с биене на барабани.

На трето място се класира групата на войводата – Милиардата – също голяма група с интересни маски.

На четвърто място се класира групата на Стойчо Викторов с малките кукерчета Йордан и Костадин, на 3 годинки. За най-малките имаше пълна торба с лакомства от кметството. Наградите бяха връчени от секретаря в общината Даниела Кьосева.

Кукерите в Сапарева баня, наричани открай време „плашила”, са мъже, предрешени като зверове и страшни същества. Те са съпровождани от булката и младоженеца, бабата, дядото, свекъра, бирника, полицая, кума и попа. Плашилата често са със звънци на пояса и с кожи. По стар обичай в първия ден на новата година те обикалят къщите с пожелания за здраве, плодородие и благополучие на стопаните, изпълняват различни комични сценки, шегуват се с домакините. От своя страна те ги даряват с вино и ракия, плодове, сладкиши и пари. След обиколката по къщите кукерите идват на амфитеатъра, където играят буйни танци с много музика, тъпани, за да изплашат злите сили и да пропъдят студа. За плодородие и здраве извършиха обредни и магически ритуали.

Секретарят на читалище „Просветен лъч-1905” Юлия Гювийска пожела на множеството присъстващи здраве и сили, топлина и доброта.