Германски медии: Часът на България, София не е Вишеград

На европредседателството си страната ни гледа и като на шанс да излъска малко имиджа си, пише „Ди Велт”

 

София е решена да даде тласък на важни теми в европейския дневен ред, което определено говори за самочувствие, пише германската преса. На европредседателството си България гледа и като на шанс да излъска малко имиджа си.

Обширната статия в германския „Ди Велт” е озаглавена „Часът на източноевропейците”.

Авторите Ханелоре Кроли и Борис Калноки пишат за българското европредседателство с много факти и го разглеждат в различните му аспекти. В началото на статията става дума за брошурата „30 факти за България”, с която правителството в София представя своята страна:

България е на трето място в света като производител на храни за астронавти, световният рекорд на висок скок за жени вече от 30 години е притежание на българката Стефка Костадинова, а песента „Излел е Дельо хайдутин” от 1977 година пътешества в космоса с „Вояджър”.

„Най-бедната държава – членка на ЕС, е твърдо решена през шестте месеца на своето председателство да подобри както своя, така и имиджа на целия регион на Западните Балкани”, пишат авторите.

По-нататък в статията четем: „Много амбициозно звучат плановете на София: да подработи перспективата за членство на страните от Западните Балкани, да прехвърли мост между Изтока и Запада, да постигне консенсус в областта на сигурността и миграцията, да придвижи напред работата по Брекзита, да подготви бюджетната рамка на ЕС, да повиши конкурентоспособността на дигиталната икономика. Разбира се, тези цели и задачи по никакъв начин не могат да бъдат изцяло осъществени, но те демонстрират самочувствие. А за българите и за други източноевропейци, които в Европа често пъти се чувстват като граждани втора категория, дори само тази нагласа е балсам за душата”, пишат още авторите на статията, в която става дума още и за различията между София и Вишеградската четворка и за наблюдението, на което страната все още е подложена от Европейската комисия.

Две статии за българското европредседателство излязоха в левия берлински вестник „Нойес Дойчланд”. Под заглавие „София не е Вишеград” Нели Тюгел се спира най-вече на политиката на българското правителство по миграцията и бежанците. Авторката между другото пише: „Въпреки че в правителството участват десните „Обединени патриоти”, по въпроса за преразпределянето България заема по-скоро позицията на Еврокомисията. По време на българското европредседателство не може да се очаква подсилване на Вишеградската група.”

За бежанците и мигрантите и българското европредседателство става дума и в статията в икономическия всекидневник „Ханделсблат”, която носи многозначително заглавие „Охранителят на Меркел” („охранител” в смисъл „охрана на входа”, б.ред.): „За Бойко Борисов се сбъдва едно отдавнашно желание. От началото на годината България за пръв път поема председателство на Европейския съвет за половин година. В това начинание българският министър-председател иска да се представи като европеец за пример. Дали това желание на 58-годишния ще се сбъдне – можем само да гадаем. Защото шефът на консервативната партия ГЕРБ след предсрочните избори управлява страната в коалиция с дясноекстремистките „Обединени патриоти”, които в голямата си част са антиевропейски настроени. От тази гледна точка звучи малко иронично, че за европредседателството Борисов е избрал точно мотото „Съединението прави силата”. Здраво сложеният политик вече за трети път е премиер на „бедняшката колиба” в ЕС. Бившият телохранител иска да заеме позиция най-вече като привърженик на приемането на Западните Балкани в ЕС. Но като имаме предвид големия скептицизъм в ЕС по темата за бързото разширяване, това ще бъде трудна мисия.

 

снимка

Повечето от целите на европредседателството, поставени от българското ръководство, едва ли ще бъдат постигнати напълно