Кулинарни майстори! Иван Мутафчиев показа истинска банска капама

Иван Мутафчиев

 

Иван Мутафчиев от Банско, който държи мандра в курортния град, се изяви и като кулинар. Той публикува в социалната мрежа с какви вкусотии се гощава семейството му по време на празниците – банска капама, за която уточни, че е истинска и точена баница със сирене. „Много вкусни неща, наздраве”, поздравиха го приятелите в социалната мрежа.

Предлагаме ви една вариация на една от оригиналните рецепти за банска капама:

Продукти:
– 700 г свинско месо;
– 700 г телешко месо;
– 600 г пилешко месо;
– 150 г сланина;
– 400 г кървавица;
– 2 бр. кисели зелки;
– червено вино;
– тесто за замазване

Начин на приготвяне:

На дъното на пръстен гювеч се слагат 3-4 цели зелеви листа. Отгоре се подреждат зелеви сармички, свити с едро накълцана свинска кайма, праз и ориз.
Покриват се с пласт от ситно нарязано кисело зеле, после се поръсват с червен пипер и част от нарязаната на парчета сланина.
Върху нея се полага нарязаното на хапки телешко месо и отново пласт кисело зеле, червен пипер и сланина.
След това се слага свинското месо и също се покрива с пласт кисело зеле.
Върху свинското се поставя пилешкото месо, нарязано на едро, и пак се покрива с кисело зеле.
Най-отгоре се слага кървавицата, нарязана на едри парчета.
Залива се с виното и вода, докато течността стигне до средата на съда. Съдът се затваря с капака, който се замазва със средно гъсто тесто.
Ястието се поставя в предварително загрята фурна; щом започне да клокочи, топлината се намалява. Така на умерен огън ще е готово за около 3 часа.
Обикновено капама по тази рецепта се приготвя за Нова година, но ястието е съвсем подходящо и за изобилието от празници и имени дни през целия януари и февруари.