Внесоха обвинителен акт срещу депутата от БСП Манол Генов за купен вот

Парламентарната група на БСП отказа да поиска оставката на Генов, докато не е осъден.

Името на социалиста беше замесено миналата година в скандала с премиера Бойко Борисов

 

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу депутата от БСП Манол Генов и Николай Христев.

Генов, който загуби имунитета си, е обвинен за това, че на неустановена дата в средата на месец март 2017 г. в Асеновград е предоставил имотна облага (парична сума в размер на 100 лв.) на мъж, който е свидетел по делото. Парите са били предадени на свидетеля чрез Христев и друго лице, за да бъдат дадени на жители на Асеновград, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателните си права в полза на Манол Генов като кандидат за народен представител, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Николай Христев пък е обвинен за това, че в периода от неустановена дата в средата на март до 25 март на два пъти е предоставил общо 900 лв. на две различни лица, за да бъде купен вотът на местни хора, пак в полза на Генов. Предстои насрочване на делото от съда, уточниха от прокуратурата.

Именно името на социалиста Манол Генов беше замесено в скандала с премиера Бойко Борисов, който преди време заяви:

“Ние като морален жест приехме оставката на здравния министър Николай Петров, в същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници, хора, които наричат българите дебили”.

Стана ясно, че лидерът на ГЕРБ е имал предвид именно Генов, за когото от прокуратурата заявиха, че е комуникирал дори със затворник, за да купува гласове.

Борисов обаче отказа да отиде лично в парламента и да го каже, по време на бурните дебати лидерът на БСП Корнелия Нинова беше изгонена от заседанието и след бойкота на левицата председателят Димитър Главчев беше принуден да подаде оставка.

От опозицията настояха прокуратурата да разпита премиера, разбра се, че това е направено тайно от журналистите, а след това е отказано поради липса на данни за престъпление.