Борислав Сарафов: Росен Ангелов е убиецът, главният секретар на МВР Младен Маринов: Изключително опасен и е въоръжен

Командоси от специалните сили на армията, отряд “Кобра” на МВР и жандармерията издирват 56-годишния обвиняем в Искърското дефиле

 

Росен Ангелов е извършителят на шесторното убийство в Нови Искър. Той е привлечен задочно като обвиняем от вчера – 4 януари. Това съобщи директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на специална пресконференция във връзка с жестокото престъпление, извършено в новогодишната нощ.

Сарафов бе категоричен, че са събрани достатъчно доказателства. Той допълни, че извършителят се е опитал да заличи следите си, като е събирал гилзи от къщата на убитите, разместил е телата и се е опитал да измие кръвта.

“ДНК тест доказва, че Росен Ангелов е убил шестимата. Всички са простреляни с по няколко куршума и в главата на всеки един има по един контролен изстрел. Искал е да е сигурен, че всички са мъртви. Ангелов е имал интимна връзка с Кети Николова, която е продължила 6 месеца преди шесторното убийство. Той има три присъди “лишаване от свобода”. Първата му присъда е от 1984 г., затова че е откраднал лично имущество. Втората му присъда е от 1997 г. – 7 години за изнасилване. През 2002 г. Росен Ангелов е освободен предсрочно от затвора. Третата присъда е от 2009 година – 8 години затвор за блудство. Ангелов обаче не е приведен за изтърпяване на наказанието, тъй като се е укрил. Той е обявен за издирване на 8 септември 2009 г. Освен тези присъди Ангелов е обект и на други досъдебни производства”, допълни шефът на НСлС.

Обвинението срещу Ангелов е за умишлено убийство на повече от лице при условията на опасен рецидив.

“Към настоящия момент мярка за неотклонение за него не е взета, тъй като той е привлечен към отговорност задочно”, допълни градският прокурор на София Емилия Русинова.

56-годишният обвиняем все още не е задържан. Той е родом от Добричко, но през последните години е живял в района на Искърското дефиле. Не е поддържал връзка с роднините си. Имал е изключително тесен кръг от познати. Няма и валидни документи за самоличност.

На мястото на шесторното убийство са извършени 16 огледа и са назначени 91 експертизи. 21 свидетели са разпитани пред съдия. Оръжието все още не е открито, но всички гилзи от местопрестъплението и гилзите, иззети от къщата, където се е укривал обвиняемият в село Луково, са едни и същи и са изстреляни от едно и също оръжие. Сградата във вилната зона на Луково все още е с неустановена собственост, допълни шефът на СДВР Ивайло Иванов.

Главният секретар на МВР Младен Маринов каза, че Росен Ангелов е изключително опасен и е въоръжен. В издирването му са включени и военни спецчасти, а в къщата, където се е укривал са открити и части от ръчни гранати. Младен Маринов бе категоричен, че операцията ще продължи, докато убиецът не бъде задържан.

“Мотивът за престъплението е личен – свързан е с интимни отношения с убитата Кети Николова. В същото време Росен Ангелов има особености на характера – склонен е да бъде агресивен, ако бъде отхвърлен. Проявявал е и ревност към Неделчо Юнаков, с когото Кети Николова е живеела на семейни начала. Така че тези неща се натрупват, за да формират мотив за тежкото престъпление. Има информация, че майката на убитата Кети, която също бе застреляна, е знаела за връзката й с Росен Ангелов. Всичко това са свидетелски показания”, допълни Маринов.

По думите на главния секретар, първата жертва на убиеца е била Кети Николова. Тя е била застреляна в гръб. Останалите са били убити след нея. Борислав Сарафов уточни, че първи в къщата в Нови Искър са застреляни Неделчо, синът му Георги и майката на Кети – Еленка, които са били на първия етаж. 16-годишната Нанси и приятелят й Боби са избягали на втория етаж и са се опитали да се скрият. Росен Ангелов обаче ги е намерил, като е изкъртил с ритници вратите.

“Когато бъде задържан извършителят, ако той съдейства, но и на база на всички експертизи, ще бъде изяснена цялата фактическа обстановка. Полагат се изключителни усилия Ангелов да бъде открит, задържан и да протече един процес, при който той да бъде осъден. Мога да кажа обаче, че името на извършителя ни бе известно още след първите 24 часа”, уточни директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Той обаче допълни, че разследващите не искат да разкрият всичко, което знаят към момента, докато Росен Ангелов не бъде задържан. По думите му, убиецът е имал повече от 24 часа преднина пред криминалистите.

От МВР пък разпространиха актуална снимка на издирвания убиец и призоваха хората да подават сигнали, ако го разпознаят, но да не се опитват да го задържат, защото е много опасен.

Междувременно стана ясно, че командоси от специалните сили на армията, отряд “Кобра” на МВР и жандармерията се включват в издирването на Росен Ангелов в Искърското дефиле.

Това е било решено на съвещание в Столичната дирекция на полицията тази сутрин, съобщи “24 часа”.

Гранична полиция пък ще предостави свои високопроходими джипове. На заседанието са участвали премиерът Бойко Борисов, главният секретар на МВР Младен Маринов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и екипът, който разследва шесторното убийство от Нови Искър.

56-годишният Росен Ангелов бе обявен за общодържавно издирване снощи, като основен заподозрян за жестокото престъпление. Снощи полицията е открила къща във вилната зона на село Луково, в която вероятно се е крил заподозреният. Кметът на Луково Румен Колев разказа, че в къщата е открита храна, включен компютър и е било топло, заради което се предполага, че бившият затворник е успял да избяга малко преди спецсилите да нахлуят в сградата.

В двора са открити следи от стрелба. Росен се е целел в измайсторени от него мишени – навързани на канап бутилки, предаде Канал 3. Освен това мъжът си направил импровизирани фитнес уреди, което предполага, че той е във физически добра кондиция.

Районът е трудно проходим, а профилът на издирвания показвал, че е добре запознат с терена и подготвен да оцелее в планината, разказаха участници в съвещанието.

В дефилето има над 300 къщи, които са необитаеми през зимата и Ангелов може да се укрива в тях. Засилва се и полицейското присъствие във всички населени места от дефилето, за да се гарантира сигурността на хората, било решено още на съвещанието тази сутрин.

През 2007 г. Росен Ангелов е заловен да блудства с 11-годишно момиченце в къща в Луково. Арестуван е и е осъден, но не е излежал цялата си присъда. Срещу мъжа е имало и други сигнали за блудства с малолетни. Още когато е бил войник е бил осъден за търговия с валута.