През ноември директорите на дупнишките школа и ученици дебатираха в Дупница с министъра на образованието Красимир Вълчев проблемите на образованието.

 

Кметът на община Дупница Методи Чимев организира среща с бизнеса на 11 януари от 15 часа в заседателната зала на Общинския съвет. Целта е на срещата бизнесът в Дупница да ориентира нуждата от кадри в различните области.

Събитието се организира по повод изготвянето на държавния план-прием за средните училища в общината за идната учебна година. В заседателната зала ще бъдат директорите на средните училища, представители на различните браншове от бизнеса в града, Бюро по труда-Дупница, РУО-Кн, Областна управа, представители на Търговско-промишлената палата в Дупница и други.

„Трябва да се съобрази образованието с пазара на труда. Няма логика да излизат кадри, които не могат да се реализират, защото в общината дадения отрасъл го няма или почти не е застъпен. Тогава нуждата кара тези млади хора да търсят прехрана и реализация в други градове или чужбина. Началния старт на завършване с професия след средното образование обаче го няма в Дупница. Не е тайна за никого, че който и инвеститор да реши да инвестира в производствената например сфера, той прави проверка за наличие на такива кадри, които да бъдат наети веднага, а не да бъдат обучавани от А и Б. Това е идеята на срещата, за да се сверят часовниците и да бъдат сформирани такива паралелки след 7-и клас, които ще дадат възможност на младите хора след това да намерят реализация в нашата община“, коментира инж. Чимев.