РИОСВ даде предписания на община Самоков да се ликвидират незаконните бунища, кметът на Драгушиново Г. Хаджийски: Хората всеки ден се оплакват, но продължават да хвърлят отпадъци

Георги Хаджийски

 

РИОСВ даде предписания на община Самоков да се ликвидират незаконните бунища около града и село Драгушиново. Това стана, след като експерти от РИОСВ – Софийска област, са направили проверка за незаконни сметища в Самоковско. Във фокуса на внимание били бунищата около пътя за село Драгушиново. „Да, имаше проверки от РИОСВ и има предписания, които община Самоков трябва да изпълни. Имаме нужда от професионални наставления как да се решат екологичните проблеми. Дано много стриктно се изпълнят предписанията на техните колеги. Надявам се в рамките на един месец нерегламентираното сметище между Самоков и Драгушиново да бъде ликвидирано, защото е абсолютно незаконно. Боклуците трябва да бъдат извозени там, където държавата е отредила”, коментира кметът на село Драгушиново Георги Хаджийски. Той допълни още, че при него всекидневно идват хора от селото, както и гости на Драгушиново, които споделят, че е недопустимо покрай пътищата и шосетата да се трупат бунища. Въпреки това хората продължават да си изхвърлят боклуците.

Според едно от предписанията сметището трябва да бъде ликвидирано в рамките на един месец и да се вземат мерки за в бъдеще сметта да се събира и транспортира в определеното от държавата място. Хаджийски допълни, че има тревога в хората от селото заради слуховете, че сметта на Дупница, Кюстендил и Пазарджик ще се докарва в регионалното депо на Самоков. „Ако тези слухове се окажат истина, ще настъпи много тежка ситуация. Доколкото чух, от Дупница са се отказали, за други градове не знам какви решения ще се вземат“ – добави още Георги Хаджийски.