Радка Матеева от дупнишкото село Червен брег е превърнала СБР „Ясен” в зелен рай, призна: Имам поне 150 цветя

Радка Матеева

68-годишната Радка Матеева от дупнишкото село Червен брег е превърнала санаториума на Искра Генкова в Банкя в зелен рай.

Жената е най-дългогодишният служител в лечебното заведение и не пести усилия в грижите за своята градинка, която сякаш е извадена от приказката за Алиса в Страната на чудесата. Радка е хигиенистка по професия, но е развъдила над 200 вида цветя. Тук изпъква едно супер дърво – бенджамин, което е с корона от внушителните 5 м, самото дърво е високо 3 м.

Искра Генкова

Когато го донесох, стигаше само 50 см, мисля, че това беше през 2005 година. Обожавам тази зелена свежест. Моята професия е овощарство и градинарство, завършила съм техникум. Тук за мен обаче това е хоби. Моята първа помощница в това отношение е самата собственичка Искра Генкова.

Огромна част от цветята ги е закупила тя, аз просто съм ги отгледала и размножила. Ако са донесени 10, аз съм ги направила 30. Всички, които идват тук, се възхищават. Установила съм, че цветята, които оглеждам с толкова любов, буквално елиминират стреса, натрупан от работата. Цветята действат релаксиращо на всички пациенти на санаториума. Тук природата е прекрасна. Самият санаториум е потънал в зеленина. Не зная колко точно са цветята, но със сигурност са над 150, каза Радка Матеева.

Тук пациентите са очаровани от различни видове билки, фикуси, китайски рози, сингониум, орхидеи, цъфнали в най-различни цветове. Ако някоя част от приказките от 1001 нощ са истина, то санаториумът е самото вълшебство, категорични са пациентите.