ГЕРБ оправда абсурда с оттеглянето на отхвърлената оставка на Делян Добрев

 Ветото на президента върху антикорупционния закон влиза в парламента още тази седмица

 

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев бил поставен под силен натиск и затова било логично да подаде оставката си пред парламента, но сега имал възможност да направи нова преценка. Това каза шефът на правната комисия в НС и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов в понеделник пред БНР по повод новия прецедент, който се създаде около скандала, станал известен като КУМгейт.

В петък стана ясно, че депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е оттеглил подадената оставка от Народното събрание, която бе обаче отхвърлена от мнозинството в парламента. Заради решението на ГЕРБ оставката да се гласува БСП атакува акта на парламента пред Конституционния съд.

Добрев, който декларираше, че ако искането му за напускане не бъде уважено, ще го подаде пак, така и не стори това. А с оттеглянето на документа създаде втори прецедент в Народното събрание, след като с мощната подкрепа на съпартийците му и коалиционните партньори на ГЕРБ оставката му бе отхвърлена. Това не се беше случвало в парламента, където обикновено желанието за напускане се уважава без дебат.

Оставката на Добрев бе подадена след разкритията, че е кадрувал в община Хасково, откъдето е родом, и на ключови позиции са назначени негови роднини и близки.

Освен зигзагообразните ходове на депутата съпартиецът му и шеф на правната комисия Данаил Кирилов коментира още и ветото на президента върху антикорупционния закон.

От думите му стана ясно, че ветото на Радев влиза в дневния ред на Народното събрание още през тази седмица със старта на новия политически сезон. И очакванията са мнозинството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” да го отхвърли.

Ветото първо ще мине през комисията в сряда, а до края на седмицата се очакват и дебатите в залата. Държавният глава върна закона в първия работен ден на 2018 г.

Законът предвижда създаване на мегаорган – бюро за противодействие на корупцията, чийто председател ще се избира от Народното събрание. Органът ще има право да използва специални разузнавателни средства (СРС) и именно това е един от най-спорните моменти. Той фигурира в мотивите на Румен Радев да наложи вето.

По думите на Кирилов мотивите на президента “не са новост”, същите били и аргументите на БСП против приемането на анкикорупциония закон.

“Има политически мотиви, които са маскирани с правни аргументи. Иначе бих казал, че доминират правно-техническите съображения, но да не забравяме все пак, че Народното събрание е политически орган”, обясни юристът от ГЕРБ. Кирилов заяви, че според него ветото ще бъде отхвърлено.

Кирилов коментира и двата основни аргумента против текстовете в закона – за това, че начинът, по който се конституира антикорупционният орган, може да го направи политически зависим и че се открива поле за злоупотреба със СРС.

“Много органи създава Народното събрание – това, което гарантира обществения интерес, е публичната процедура за подбор на кандидатите и тук подчертавам, че това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи“, каза Кирилов.

“Народното събрание е колективен орган, в който дори да има управляващи, дори да има мнозинство, което управлява, има и опозиция – точно дебатът и сблъсъкът между мнозинството и малцинството – опозицията, гарантират, че в тези процедури по подбор излизат наяве всички съществени качества и характеристики на отделните кандидати, така че да не се стигне до грешен, до неправилен избор“, смята Кирилов.

Според него и прилагането на СРС не давало основания за съмнения в злоупотреба.