Дупничани посрещат майор Орлински и войниците му на възстановка по повод 140 г. от Освобождението

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Пълна възстановка на най-голямото събитие в историята на Дупница ще се случи на 14 януари, когато ще се честват 140 години от Освобождението на града от турско робство. Посрещането на майор Орлински и войниците му от местното население ще бъде пресъздадено изцяло по спомените на Никола Лазарков, който е описал подробно този ден. “Повече от два месеца се работи по идеята и аз благодаря на всички, които се отзоваха да реализираме това намерение. Много сериозно предизвикателство, но десетки участват в организацията. Идеята е да това да стане традиция, защото тази дата е една от най-паметните в историята на Дупница. Моят апел към всички наши съграждани е да излязат и да се включат в шествието на свободата, така както е било през онзи мразовит януарски ден”, призова кметът на община Дупница инж. Методи Чимев.

Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при бившия ресторант „Рибарника” на входа на града откъм София, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи от онова време точно в 11 часа. Начело на посрещачите ще бъдат всички попове от общината, като в този час, както и през 1878 година, всички църковни камбани ще започнат да бият, обявявайки освобождението на града. По спомените на Лазарков освободителите ще бъдат посрещнати с автентичните за региона музикални инструменти. Цялата среща, диалогът между свещеника и майор Орлински, които са подробно описани от краеведа, ще бъдат пресъздадени напълно. Шествието на свободата, такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани. В 11,45 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински, след което ще се продължи по ул “Орлинска”, после по “Николаевска” до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дома на техниката. В 13 часа ще бъде отслужен тържествен молебен, след което ще се продължи на същото място с народно веселие с участието на всички танцови формации и ансамбли.

“Призовавам всички, които живеят по маршрута, по който ще мине шествието, да закачат родния трибагреник да се вее. Нека 14 януари 1878 година да оживее и отпразнуваме заедно освобождението на града ни”, заключи инж. Чимев.
Шествието започва от светофарното кръстовище на „Самоковско шосе”, ще продължи по “Орлинска”, после по “Николаевска” (откъм „Тихия кът”), оттам по търговската улица и завършва при Дома на техниката.
В 14 часа същия ден в заседателната зала на община Дупница ще има лекция и демонстрация на оръжия от Руско-турската война.