Общината състави 2 акта и преписка срещу погребалното бюро на Мария Николова в Самоков, инж. Перфанова: Гаражът и масивната постройка са без разрешение за строеж

Съседи от кв. „Езерото”: Офисът още работи, фургонът е премахнат

2 констативни акта и административна преписка са образувани срещу погребалното бюро „Ник-99“- Самоков, с управител Мария Николова, ползващо като офис – магазин за продажба на траурни стоки, помещение в жилищен блок в кв. „Езерото”.

Инж. Перфанова

Главният специалист в КСКР към община Самоков инж. М Златева е изготвила предупредително писмо до погребалното бюро „Ник-99“ ООД, което без разрешение и в нарушение на предвижданията на съществуващия ПУП за кв. „Езерото“ в Самоков са построили гараж и масивна постройка с навес към него, находящи се на партерния етаж в секция 3 на жилищната кооперация на ул. “Христо Йовевич“ бл.6 вх. А ет.1, жк “Езерото“.

В дирекция ТСУЕП – община Самоков, е образувана административна преписка, впоследствие служителите от отдел КСКР са осъществили проверка на място, след тази проверка са изготвени два констативни акта, които са основание за започване на административно производство за премахване на изградения гараж в многофамилната жилищна сграда и масивната пристройка с навес към него.

В споменатите актове е налице и предписание за забрана за ползването на горепосочения незаконен строеж. В деловодството на общинската администрация в Самоков на 21.11.2017г. са входирани сигнали от сем. Малчеви и от Иван Трохаров. В същия ден писмено изложение е представила и Мария Николова – управител на погребално бюро „НИК-99“. Изготвените след проверката два констативни акта са основание за започване на административно производство за премахване на изградения гараж в многофамилната жилищна сграда и масивната пристройка с навес към него, както и за забрана за ползването на горепосочения незаконен строеж. Очаква се да бъде разпоредено и прекъсване на захранването на визирания строеж с електрическа и топлинна енергия.

Директорът на дирекция ТСУЕП инж. Евелина Перфанова е уведомила заинтересованите лица по казуса по следния начин: „Относно образувана административна преписка в община Самоков по повод входирана паметна записка от сем. Малчеви, от И. Трохаров и ПЗ от Марияна Николова след извършена проверка на място от служители на общинска администрация –Самоков ви уведомяваме, че е констатирано следното: В сграда с идентификатор №65231.901.66.3, кв. 235 по кадастралната карта на гр. Самоков, находяща се в ПИ №65231.901.66, кв.235 по плана на гр. Самоков – частна общинска собственост съгласно Акт за общинска собственост №1289/26.06.2001г., е удостоверено, че са изградени „гараж в многофамилна жилищна сграда“ и „масивна постройка с навес“ към него, съответно в отклонение на строителните книжа и без разрешение за строеж. Предвид направените констатации са съставени два броя констативни актове – №15 от 11.12.2017г. и №16/11.12.2017г., които са основание за започване на административно производство по реда на чл. 225а, ал.2 от ЗУТ за премахване и чл.178,ал.6 от ЗУТ за забрана ползване на строежа и прекъсване захранването му ел. и топлинна енергия“. Настоящата административна преписка представлява продължение на предишни административнопроцесуални действия. Преди два месеца трима служители от общинската администрация са констатирали, че помещението, находящо се на партерния етаж в секция 3 на жилищната кооперация, се използва без нужното преустройство и че предстои да бъде издадена заповед за спиране и забрана за достъпа до помещението, ползващо се като офис – магазин за продажба на траурни стоки. А по отношение на поставения фургон (зад изградените гаражи в имота) предстои да бъде започната процедура за премахване (чл.65 от ЗОС).

Припомняме, преди време живеещите там се оплакаха от погребалната агенция на Мария Николова, която има офис в блока, и настояха общината да направи проверка.

Към днешна дата офис магазинът – погребалното бюро “Ник-99“, продължава да функционира, а поставеният фургон (зад изградените гаражи в имота) от вчера е премахнат, теренът освободен, съобщиха живеежи в кв. „Езерото”.