Св. Йоан Рилски проклева жителите на санданското село Малки Цалим след прогонването му: Сега сте 300, да останете 30

 

Сдружение „Съвремие” създаде 4 туристически маршрута за популяризиране на изчезващи села в Сандански, заснети са и филми

4 туристически маршрута из интересни, но непопулярни селски райони на България и четири туристически маршрута в селски райони на Македония са създадени по инициативата „Повишаване на конкурентоспособността на регионалния туризъм чрез подкрепа на развитието на селския и културен туризъм в трансграничния регион на България и Македония”, съобщиха от община Сандански.

На заключителна пресконференция Сдружение „Съвремие“ – Сандански представи резултатите. Така например първият маршрут обхваща Микрево – Цапарево – Гореме – Горна Рибница. Вторият маршрут – Рожен –  Любовище – Кашина – с. Пирин. Третият е Симитли – Сушица – Брестово – Коматински скали и последният – Катунци – Голешево – Парил – Тешово. Всички села в маршрутите са с потенциал за развитие на алтернативни форми на туризъм. За популяризиране на селата, носещи автентичността на България, по проекта са създадени два филма, представящи уникалното културно-историческо наследство на трансграничния район, издаден е луксозен каталог на изчезващите населени места и традиции, създадена е дигитална база данни с библиотека за населените места, изготвена е маркетингова стратегия за развитие на селския туризъм и др. Близо до село Малки Цалим се намира пещера – черква „Свети Йоан Рилски“, чиято легенда гласи, че там е живял светецът Йоан Рилски, преди да бъде изгонен от местното население, което го е смятало за магьосник. Преди да си тръгне, свети Йоан Рилски ги проклева с думите: „Сега сте триста, да останете тридесет!“.

Друг интересен факт е, че пафтите, които са част от традиционното празнично облекло, са се носели само от омъжени жени. Тази и друга изключително ценна информация ни разкрива магията на позабравените села, в които още трепти битът на българина и е разказана в каталога „Изчезващите села”, който бе изработен по проекта.

Филма, разказващ за уникалното културно-историческо наследство на района, може да видите в сайта ни.