Ивета Боянова: Данъчната кампания в Перник стартира, бюджетът за 2017 г. е изпълнен на 88%, или 15 483 000 лв.

Ивета Боянова

 

Има преизпълнение в частта на туристическия данък и данък превозни средства

 

Данъчната кампания за местни данъци и такси стартира в Перник. Това обяви на специална пресконференция директорът на Дирекция „Местни приходи и такси“ Ивета Боянова.

„Данъчните задължения са качени по партидите на всички данъчно задължени лица и всеки, който желае, може да заповяда и да извърши своето плащане“, прикани Боянова.

Към момента има две изнесени работни места – едното е в кв. „Изток“, другото е в община Перник. От 1 март ще може да се заплащат данъци и в кметство Даскалово. И през тази година за улеснение на перничани ще има и мобилни групи по селата.

Данъците се заплащат с 5% отстъпка до 30 април.

Боянова напомни, че данъците се заплащат с 5% отстъпка до 30 април. „За втора поредна година практикуваме по-рано да пускаме данъците, като единствената ни цел е да избегнем голямото стълпотворение на граждани пред гишетата в „Местни данъци и такси“, посочи още Боянова.

Жителите на Перник могат да се възползват и от другите възможности на плащане, които се предоставят – чрез интернет, на гишетата на Easypay, „Български пощи” и естествено чрез всички банки.

През 2017 година бюджетът на общината е изпълнен на 88%, което е на стойност 15 483 000 лв. Има преизпълнение в частта на туристическия данък и данък превозни средства, на 96%. За данък недвижими имоти изпълнението е 89%, такса битови отпадъци – 84%, данък за придобиване на имущество – 87%, на 100% са изпълнени и таксите за глоби и неустойки.

Ивета Боянова констатира, че през последните години се наблюдава увеличаване събираемостта на данъците, откакто е въведено издаването на актове.

От 2 февруари гражданите и фирмите ще започнат да получават и данъчните съобщения.