Засилени мерки за сигурност в София, 9 протеста ”откриват” председателството

 

Днес София ще бъде блокирана цял ден. Едновременно с официалното откриване на председателството на Съвета на ЕС ще се проведат и 9 протеста.

“Това, което гражданите ще виждат, са видимите мерки – засилено полицейско присъствие, успоредно се провеждат и скрити мерки, за да гарантират сигурността”, заяви на брифинг зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

„Мерките за сигурност ще са гъвки. Изискването към службите за сигурност в днешно време е мерките да са адекватни и на добро ниво – трябва да са осигурени и нуждите и правата на гостите и гражданите”, каза още той и подчерта, че са изготвени и проиграни много варианти както за предвижване на делегациите, така и по линия на сигурността на съпътстващи мероприятия – спортни, културни, протестни.

“Концентрацията ни в момента е за 11 и 12 януари, но като цяло напълно сме готови за тези 6 месеца. Самото председателство е възможност за държавата, но и предизвикателство за службите за сигурност“, подчерта старши комисарят. Той призна, че се очакват затруднения в движението, но увери, че и затова са предвидените гъвкави мерки, които минимално да затруднят трафика и придвижването на гражданите.

“От утре сутринта ще се затвори така наречената градска градина на НДК и улиците около двореца, където ще се паркира и ще се извършат проверки. За района на НДК мерките действат от 1 декември досега, като ще продължат да действат до края на юни месец. Призоваваме утре във вечерните часове гражданите да избягват движението в центъра. Както и всеки, ако забележи съмнителни лица, багажи и т.н., да информира МВР, за да се предприемат навременни мерки. Трябва да гледаме националния интерес и адекватно и бързо да разрешаваме проблемите, които биха могли да възникнат“, каза още Златанов. Той уточни, че събитията за тези 6 месеца са над 460, от които около 30 са на високо ниво. Полицията ще дава указания и информация какво и как се очаква да се случва.

Златанов съобщи още, че за днес има заявени девет протеста в центъра на София. Сред тях са тези в подкрепа на Истанбулската конвенция, който ще се състои сутринта, протест за правата на пенсионерите на “Софийски социален форум” – от 11.00 до 12.00 часа, митинг на “Гражданска инициатива за Суверенитет на България и държавите по света” – от 17.00 до 19.00 часа, и протестите”за” и “против” втория лифт над Банско – от 17.00 до 20.30 ч.

“С организаторите на протестите са съгласувани маршрутите на движение, сборните и крайни пунктове, така че да не се пречи на движението на делегациите и вярваме, че това ще се спази от всички протестиращи”, поясни зам.-шефът на полицията. И обяви, че протестите ще бъдат в две зони – първата – бул.”Витоша”, площад “Независимост”, бул. “Цар Освободител”, площад “Св. Александър Невски”, и втората – от паметника на Патриарх Евтимий, бул. “Васил Левски”, ул. “Гурко”, бул. “Раковски”, паметника на Патриарх Евтимий до Руски паметник.

“На няколко пъти протестните маршрути се пресичат с движението на делегациите, за което ще се направи опит да бъде разминато във времето, каза още Златанов.

Направените мерки за сигурност заради председателството на Съвета на ЕС ще позволяват гъвко използване на НДК, увери пък Лъчезар Милушев, директор по сигурността на НДК.

„На фона на събитията във връзка с председателство на ЕС, НДК ще продължи да функционира като културен институт и конгресен център, всички заведения на територията на НДК ще работят. Няма изграден външен периметър, което не затруднява предвижването в района. От 2 месеца постепенно се въвеждат мерки, свързани с пропускане в главната сграда на Двореца – преминаване през скенери и технически устройства за проверка за сигурност“, добави той. И обърна внимание на гражданите да го предвидят при посещение на събития – изложби, концерти и т.н.

„Журналисти ще се пускат само през вход Б2, по време на цялото председателство“, уточни Милушев.

 

снимка

Преди дни МВР проведе учебна евакуация на НДК