Бобошевският готвач Йордан Стоичков: Около 15 г. готвех за Тодор Живков, обожаваше баницата ми и джоланчета с коприва

Бай Данчо сега

 

Корите за баница съм ги носил в кашон, за да му ги правя в Япония, вземахме добри пари за времето

Бобошевският готвач Йордан Стоичков е готвил лично за бившия първи Тодор Живков в продължение на 15 години. Стоичков е от Скрино, има дъщеря и син, който също е бил готвач. Йордан Стоичков, известен още като бай Данчо, издаде книга със спомени за Тато и рецепти на манджите, които му е готвил.

Личният готвач на Живков бай Данчо е празнувал всички празници с него

Йордан наследява поста личен готвач на Тодор Живков от бай Христо. Бай Данчо е приготвял невероятна баница за Тато.

„Тази баница, която сме му правили, може да се направи от една предварителна заготовка. Корите се замесват, разточват и изпичат на една голяма печка. От там нататък може да стоят и три месеца. Аз съм ги носил опаковани в кашон чак в Япония и съм му я правил там. С баницата Живков пиеше боза и айрян, но когато имаше заседание на политбюро, в ЦК… Пиеше кафе от джезве, не от машина. Правехме му го аз или сервитьорът. Чирков идваше често в Банкя. Живков ми казваше: ”Направи една баница за следобед, че ще идва Чирков!” Идваха и други. Говореха много често за тази неговата болница, като я правеха. Докато аз готвех, проверки на храната не е имало. В света няма готвач, който да е отровил този, който храни”, разказва бай Данчо.

Готвачът от Бобошевско е с чин старшина. Той разказва, че след като в Правец сготвил на Живков агнешко месо, джоланчета с коприва и пресен чесън, първият казал на генерал Кашев: „Тея момчета искам да ги направиш офицери!”

„Взимахме добри пари за времето. Живков ми даде апартамент в Зона Б 5. С Аня Пенчева бяхме в един блок. Една говорителка от телевизията, Лили Ванкова, беше наблизо в друг блок. Всъщност отначало аз бях под наем, а после купих апартамента със заем от ДСК. Даже нямах такава възможност, но баща ми беше на работа в Либия и ми даде малко пари, та ме подлъга да изтегля и заема”, споделя Данчо.

Той издаде, че диетите Живков си ги е правил почти сам. Най-често с делегацията на Тато пътували нефрологът д-р Анастасов и кардиологът проф. Белоев.

„Помня, че Тодор Живков беше в Боровец, в двореца, на почивка и там приготвяхме ядене, ходили сме на гости във вилата на Луканов”, каза още готвачът.