България да следи внимателно процесите в Турция и Близкия изток, но и да не забравя, че има руска заплаха за страната ни. Това предупреждение отправи бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев в „Офанзива с Любо Огнянов“.

„Рисковете от Западните Балкани сякаш изглеждат по-малко, трябва да се концентрираме към случващото се в Турция и Близкия изток“, посочи той, след което поясни къде вижда евентуални заплахи за сигурността ни.

„Рисковете от Турция: агресивна, хазартна, непоследователна политика на Ердоган, който оформя едно авторитарно управление в Турция. И се забелязва склонност вътрешните проблеми да се решават чрез външнополитически ходове. А това вече крие опасности“, посочи Цветлин Йовчев.

Правилна е политиката на българското правителство – да израждаме добри отношения. Но това не значи, че не трябва да следим какво става в Турция. Там вече се отвори пропаст между управляващи и опозиция, а при толкова репресирани единственият начин на правителството да се закрепи е да засили репресиите“, подчерта Йовчев.

„Хазартна, непостоянна политика, като Ердоган е склонен да притиска до лимита противника си, както беше с Русия – бяха на крачка от война“, припомни бившият вътрешен министър. В тази сложна обстановка България не може да играе сама на световната сцена, но за жалост партньорът й – ЕС, няма достатъчно външнополитическа тежест, каза Йовчев.

„ЕС продължава да е политическо джудже, няма приоритети във външнополитически аспект“, категоричен е той. За ролята на България на Балканите Цветлин Йовчев препоръча да не се „формират прекалени очаквания“.

„България може да подпомогне, да облекчи, да повлияе положително на процеси, но в никакъв случая не може да е фактор да реши проблемите и процесите, които ще се разиграят на Балканите“, посочи той. Русия има силно присъствие и интереси в региона, но вече не може да влияе толкова силно във вътрешните работи на България, убеден е Цветлин Йовчев.

„Русия няма вече такива възможности да влияе върху политическия живот в България. Което не значи, че трябва да подценяваме руската заплаха. Това е факт, това е реалност – руската заплаха“, подчерта той.

„Чудя се защо подвиха опашки хората, които сложиха този термин на масата. България като държава на това място може да гарантира сигурността си само в рамките на колективна сигурност. Иначе не можем да играем с мечката, без да имаме зъби“, подчерта Цветлин Йовчев.

 

Снимка

Цветлин Йовчев